Apel de urgenţă adresat G20, grupul care reuneşte cele mai puternice 20 de economii ale globului. Ţările din G20 ar trebui să se implice pentru crearea unui plan mondial de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

ONU: Cei care au puterea, expertiza ştiinţifică şi capacităţile de producţie şi financiare necesare trebuie să lucreze împreună

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a cerut grupului G20 să întocmească “un plan mondial de vaccinare” pentru a nu uita pe nimeni în lupta împotriva temutului virus, transmit AFP şi Reuters.

“Lumea are nevoie urgentă de un plan mondial de vaccinare pentru a-i aduna laolaltă pe toţi cei care au puterea, expertiza ştiinţifică şi capacităţile de producţie şi financiare necesare.

Eu cred că G20 este bine plasat pentru a stabili un grup de lucru de urgenţă însărcinat să pregătească un astfel de plan mondial de vaccinare şi să coordoneze punerea în aplicare şi finanţarea sa.

Acest grup de lucru ar trebui să includă toate ţările în care există o capacitate de a dezvolta vaccinuri sau de a le produce dacă sunt disponibile licenţe, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alte organizaţii tehnice competente şi instituţii financiare internaţionale”, a declarat Antonio Guterres, miercuri, în cadrul unei sesiuni ministeriale a Consiliului de Securitate al ONU.

Totul ar putea demara chiar vinerea aceasta, odată cu summit-ul G7

Cei mai mari producători de vaccinuri din lume, SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi India, se numără printre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Summit-ul G7, sub preşedinţie britanică, prevăzut să aibă loc vineri, “poate crea elanul necesar pentru a mobiliza resursele necesare”, consideră Antonio Guterres.

“Dacă lăsăm virusul să se propage foarte rapid în ţările din Sud, el va suferi mutaţii din nou şi din nou” cu “noi variante mai transmisibile, mai mortale, care vor ameninţa potenţial eficacitatea vaccinurilor”, a avertizat el. “Asta poate prelungi considerabil pandemia, permiţându-i virusului să revină pentru a distruge Nordul”, a subliniat secretarul general al ONU.

Peste 130 de ţări nu au primit o singură doză de vaccin

“Trebuie să ne asigurăm că toată lumea, peste tot, poate fi vaccinată cât de curând posibil”, a cerut secretarul general al ONU, denunţând “progrese în materie de vaccinare extrem de inegale şi de incorecte”.

“Numai zece ţări au administrat 75% din toate vaccinurile împotriva COVID-19. În acest timp, peste 130 de ţări nu au primit o singură doză”, şi-a exprimat el nemulţumirea.

Organizată de Regatul Unit, preşedinte în exerciţiu al Consiliului de Securitate în februarie, sesiunea ministerială reuneşte mai mulţi şefi ai diplomaţiilor. Ministrul britanic al afacerilor externe, Dominic Raab, a subliniat că lumea “luptă împotriva unei pandemii (…) Nu trebuie să existe persoane marginalizate.”

Sursă foto: Dreamstime