"Folosirea intensivă a numerarului constituie o problemă. Aş vrea să folosesc acest prilej pentru a vă anunţa, pentru aceia care nu cunosc, şi de a saluta iniţiativa Parlamentului României de a aproba în sesiune specială acum două săptămâni Legea privind limitarea numerarului pentru întărirea disciplinei financiare, care în momentul de faţă este la promulgare. Este o acţiune importantă a Guvernului şi Parlamentului pentru a diminua evaziunea fiscală din piaţă", a spus Steluţa Oncică, la o conferinţă despre prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Acesta a explicat că numerarul este un element vulnerabil la spălarea banilor, iar limitarea numerarului este una dintre măsurile prevăzute pentru diminuarea evaziunii fiscale în România. Aceste fluxuri financiare sunt îndreptate către sistemul bancar unde sistemele pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor sunt bine puse la punct iar supravegherea este una clară, prin Banca Naţională a României.

Potrivit raportului de activitate al ONPCSB pe anul 2013, instituţia a primit 4.170 de rapoarte de tranzacţii suspecte, 9.721 rapoarte de tranzacţii cu numerar şi 7.167 rapoarte de transferuri externe. Oficiul a primit 4.637 de rapoarte de tranzacţii suspecte în 2012.

Steluţa Oncică a declarat că raportul de activitate al instituţiei pe anul 2014 va fi publicat la finalul acestei luni. Rapoartele de tranzacţii suspecte sunt transmise Oficiului atunci când entităţile raportoare au suspiciuni ca o operaţiune ce urmează a fi ori a fost efectuată are sau a avut ca scop spălarea banilor sau finanţarea terorismului.

SURSA: Agerpres