OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a precizat că în urmă cu două săptămâni a cumpărat 575.000 de barili de petrol de la compania libiană Arabian Gulf Oil Company (Agoco).

"Este prima livrare (din Libia) pentru OMV după luna martie", când s-au intensificat tensiunile din Libia, a precizat grupul austriac.

OMV a mai informat că petrolul libian ajuns vineri la Trieste va fi utilizat la rafinăria de la Schwechat (Viena) pentru producţia de combustibili.

Înainte de războiul civil din Libia, OMV producea în Libia 33.000 de barili de ţiţei pe zi, aproximativ 10% din producţia totală a OMV. Grupul austriac este implicat în activităţi de producţia la opt câmpuri petrolifere din Libia însă din luna martie a acestui an producţia la aceste câmpuri a fost oprită. OMV a estimat vineri că producţia sa din Libia va reveni la nivelul maxim în 12-18 luni.

OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.
Sursa: Agerpres