Majorarea a fost făcută marţi, la ora 0:00, conform datelor comunicate de companie.
Ultima modificare a preţurilor efectuată de OMV Petrom a fost realizată în urmă cu două luni, mai exact pe 23 februarie.
De exemplu, la staţia de pe Mihai Eminescu din Capitală, Petrom vinde litrul de benzină Premium fără Plumb 95 cu 5,83 lei, iar sortimentul Top Premium 99+ costă 6,2 lei/litru.
Ieri analiştii de la X-Trade Broker că "aritmetic" este justificată o ieftinere cu 6% a carburanţilor, ţinând cont de scăderea preţului petrolului şi paritatea dolar/leu.
Scăderea preţului petrolului cu 7,44% de la maximul anului (128,36 dolari/baril, nivel atins pe 1 martie), până la cotaţia marcată vineri la închiderea burselor poate fi explicată atât prin relaxarea investitorilor în privinţa riscurilor escaladării conflictului din Iran, cât şi prin prisma semnalelor nefavorabile privind economia globală.
Dincolo de orizontul actual dominat de pesimism în privinţa preţului petrolului, pentru lunile următoare se profilează evenimente cu potenţial de apreciere a preţului acestuia. Ca răspuns la o rată a şomajului care refuză să coboare sub 8% în SUA, Fed ar putea decide să injecteze din nou lichidităţi în economie, în ciuda opoziţiei unora dintre membrii Consiliului de Politică Monetară. Această abordare ar stimula percepţia unei inflaţii viitoare, sporind astfel apetitul pentru mărfuri în general şi pentru petrol în special.

„Pentru moment, consumatorii de carburanţi pot răsufla uşuraţi; în lunile următoare însă, riscul unor evenimente geopolitice imprevizibile, în primul rând în Iran, nu este înlăturat, cum nici politica monetară a Fed nu poate fi ignorată ca factor de apreciere a preţului petrolului”, a precizat Claudia Cazacu, analist-șef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Cum se justifică ieftinirea
În ceea ce priveşte România, de la 1 martie (când petrolul a atins maximul de preţ pe acest an) şi până vinerea trecută, leul a pierdut 1,41% în faţa dolarului American, moneda în care este cotat petrolul. "Ţinând seama de deprecierea monedei naţionale şi de scăderea de 7,44% a preţului petrolului, pare logică o ieftinire a carburanţilor de aproximativ 6% în cazul unei transmisii integrale a mişcărilor de piaţă în aritmetica preţurilor , al cărei efect ar trebui să fie vizibil într-un orizont de câteva săptămâni", a precizat Claudiu Cazacu.