Piaţa de carburanţi din România va reveni la nivelul din 2008 abia în 3-4 ani, iar în acest an va scădea cu 10%, din cauză că economia nu dă semne de revenire, a declarat directorul rafinăriei Petrobrazi, deţinută de OMV Petrom (SNP), Alfred Leodolter.

„Scăderea pieţei va fi de 10% în acest an, iar în 2011 nu văd nicio revenire, România este încă în criză din cauză că economia nu îşi revenire. Nu ştiu când România va începe să se stabilizeze”, a afirmat Leodolter. Cererea de carburanţi a crescut în 2008 cu 8%.

Petrobrazi este una dintre cele două rafinării ale OMV Petrom, cealaltă unitate fiind Arpechim Piteşti.

Potrivit lui Leodolter, Petrobrazi rafinează doar ţiţei intern, iar OMV Petrom menţine la această rafinărie investiţii „minime” de 700 de milioane de euro pe un interval de cinci ani.

Vânzarea Arpechim

Totodată, Arpechim „este închisă”, iar până la finele anului viitor compania petrolieră va lua o decizie privind închiderea sau vânzarea unităţii.

„Sunt unele companii interesate de Arpechim, precum Oltchim, dar intenţiile de a o cumpăra sunt una, iar banii pentru asta sunt alta”, a continuat Leodolter.

Potrivit acestuia, fiecare a patra rafinărie din Europa ar trebui închisă, din cauza cererii scăzute şi a concurenţei din orientul Mijlociu, unde se construiesc rafinării cu capacităţi mari.

„Este o presiune foarte mare pe rafinăriile din Europa şi SUA, iar deocamdată este greu de anticipat ce se va întâmpla cu India şi China”, a adăugat el. OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.

SURSA: Mediafax