La debutul pandemiei se știa că virusul ar fi pornit în piețele din orașul Wuhan din China. În acest context, după mai bine de un an de zile, Organizația Mondială a Sănătății vine cu o propunere fără precedent.

Mai exact, potrivit The Independent, OMS cere interzicerea totală a vânzării de animale vii în piețele tradiționale și piețele umede pentru a opri posibilele apariții viitoare de boli precum Covid-19.

De menționt este faptul că, această propunere este una făcută la nivel mondial, OMS cerând tuturor Guvernelor să suspende comerțul cu animale vii prinse în sălbăticie, în special cu mamifere.

În ceea ce privește noua măsura, aceasta este menită să reducă riscurile asupra sănătății publice. Totodată, OMS subliniază faptul că  animalele vii, în special cele sălbatice sunt o sursă destul de mare de boli infecțioase cauzatoare de virusuri noi.

Avertismentul transmis de OMS

„Animalele, în special animalele sălbatice, sunt sursa a mai mult de 70 la sută din noile boli infecțioase care apar la oameni, multe cauzate de virusuri noi. Mamiferele sălbatice, în special, sunt o sursă importantă de astfel de riscuri”, a transmis Organizația Mondială a Sănătății într-un comunicat.

Trebuie menționat faptul că, în urmă cu ceva timp, OMS ceruse condiții mai bune pentru animalele care sunt vândute în astfel de piețe însă avertiza că închiderea lor completă ar putea duce la perturbări în comerțul de hrană și, implicit, la o criză alimentară.

Totuși, opinia experților OMS s-a schimbat, iar aceștia au ajuns la concluzia că este nevoie de interzicerea totală a acestor practici. Această modificare vine la scurt timp după ce un studiu efectuat în comun cu specialiști din China a arătat că așa-zisele „piețe umede” sunt, cel mai probabil, locul de apariție al coronavirusului, virusul care a înfectat milioane de persoane și a dus la sute de mii de decese de la debut și până în prezent.