‘Vice-preşedintele Hisashi Mori mi-a spus ieri că pierderile din investiţii nu au fost declarate începând din anii 1990’, a declarat preşedintele director general de la Olympus, Shuichi Takayama. Acesta a refuzat însă să dezvăluie detaliile legate de amploarea pierderilor din investiţii, precizând că aşteaptă rezultatul invetigaţiei unei comisii speciale.

Scandalul a izbucnit în data de 14 octombrie, când Olympus a anunţat în mod surprinzător destituirea din funcţia de preşedinte director general a britanicului Michael Woodford, la doar şase luni de la numirea sa în funcţia de preşedinte şi la două săptămâni după ce a fost numit şi în funcţia de director general. Ulterior Michael Woodford, care nu facea parte din echipa de conducere în perioada faptelor incriminate, a dezvăluit presei că motivul real al destituirii sale îl constituie explicaţiile cerute pentru plăţile efectuate cu prilejul preluării a patru societăţi.

Potrivit concluziilor preliminare ale unui grup de experţi independenţi, Olympus a plătit unui consilier financiar de pe Wall Street comisioane exorbitante (687 milioane de dolari) în 2007 când a preluat producătorul britanic de instrumente chirugicale Gyrus Group Plc., o tranzacţie de două miliarde de dolari. Comisionul a reprezentat în acest caz peste o treime din preţul de achiziţie, în condiţiile în care în mod normal consilierii primesc 1 până la 2% din valoare tranzacţiei. De asemenea, Olympus a plătit alte comisioane excesive, în valoare totală de 936 milioane de dolari, pentru achiziţionare a trei mici companii japoneze între 2006 şi 2008.

‘A devenit clar că o parte din comisioanele şi fondurile utilizate pentru preluarea acţiunilor preferenţiale la achiziţia Gyrus precum şi fondurile utilizate pentru preluare a trei companii japoneze au fost utilizate, printre altele, pentru a scăpa de pierderile înregistrate de pe urma investiţiilor financiare în anii 90’, a anunţat Olympus într-un comunicat.

După aceste dezvăluri acţiunile Olympus s-au prăbuşit cu 29% la Bursa de la Tokyo, ajungând la nivelul din 1995.
SURSA: Agerpres