"Serviciile circulă liber în UE. Nimeni nu-i împiedică pe cetăţeni să apeleze la o bancă nerezidentă în România dacă oferă condiţii mai bune ca urmare a cadrului legislativ decât o bancă rezidentă', a spus Olteanu.

Potrivit acestuia, România are o creştere economică 'măricică' după standardele de astăzi, bazată exclusiv pe sectorul privat, scrie Agerpres.

'Eu am auzit 'Nu puteţi voi crea cât putem noi distruge'. Eu aşa văd în mare măsură modul în care se aşează elefantul în magazinul de porţelanuri şi care de multe ori riscă să compromită eforturi remarcabile ale sectorului privat. Ca să dau un exemplu, avem de câţiva ani creştere măricică în România după standardele de azi bazată exclusiv pe sectorul privat. Sectorul public nu a făcut nici investiţii, nici cheltuieli, nici reglementări de încurajare a dezvoltării economice. Deci sectorul privat are resurse majore. Nu este bine să provocăm sectorul (public – n.r.) să arate că poate să distrugă mai mult decât resursele sectorului privat de a crea', a afirmat viceguvernatorul BNR.

De asemenea, el a mai afirmat că lucrul cel mai interesant şi perspectiva cea mai importantă pentru sectorul financiar ar fi ca acest mediu al dobânzilor să continue.

'Lucrul cel mai interesant, perspectiva cea mai importantă ar fi pentru sectorul financiar, în general, şi pentru cel bancar probabilitatea ca acest mediu al dobânzilor să continue. Din ce aud, din ce înţeleg, nu vorbim de piaţa românească – noi suntem în tendinţă globală – dar ultimele poziţii pe care le-au avut analiştii, americani de marcă, vorbim de ani şi ani în care dobânzile să fie undeva foarte jos, nici pe departe la limitele cu care ne-am obişnuit. Asta are două implicaţii semnificative. Una este dramatică asupra industriilor financiare tip asigurări şi pensii private. Ei nu pot funcţiona în paradigma lor actuală decât pe bază de randamente ale unor titluri sigure. A doua (implicaţie – n.r.) este complicată şi este vorba de o schimbare de abordare pentru băncile comerciale. Ele sunt în situaţia în care marjele din politicile de depozite/ credite să nu se îngusteze, pe de altă parte într-o constrângere de reglementare în condiţiile în care reglementarea la nivel global, internaţional referitoare la comisioane din operaţiuni le împinge permanent pe acestea în jos. În momentul în care veniturile din dobânzi coboară din raţiuni economice iar veniturile din comisioane coboară din raţiuni de voinţă politică e o provocare foarte interesantă pentru bănci să vedem de unde o să producă acele venituri din care să plătească dividende, care să-i convingă pe acţionari că merită să aducă în continuare capitaluri', a mai afirmat Olteanu.