"Sunt încrezător că duminica viitoare Eurogrupul va decide acordarea, la începutul lunii iulie, a celei de-a cincea tranşă a împrumutului pentru Grecia. Şi am încredere că vor ajunge la o concluzie privind situaţia din Grecia, în acord cu FMI", a afirmat oficialul european.

Potrivit acestuia, Eurogrupul va discuta termenii şi condiţiile următorului program de asistenţă financiară pentru Grecia şi natura implicării sectorului privat în acest împrumut, o decizie urmând să fie adoptată la următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro din 11 iulie.

Oficialul european a cerut Greciei adoptarea noului pachet de austeritate şi reforme, cerut de UE şi FMI până la sfârşitul lunii iunie.

Premierul grec Giorgios Papandreou îşi remaniază joi guvernul în speranţa de a facilita votarea în Parlament a unui nou plan de austeritate, contestat vehement în stradă dar considerat crucial de creditorii Greciei.

Principalul semn de întrebare cu privire la noul guvern se referă la menţinerea actualului ministru de Finanţe Giorgios Papaconstantinou, apreciat de creditorii ţării, zona euro şi FMI, dar criticat în Grecia.

Ministrul Papaconstantinou este artizanul asanării financiare a ţării şi al negocierilor cu Bruxelles, Frankfurt şi FMI, al căror împrumut de 110 miliarde de euro deblocat în mai 2010, însoţit de un pachet de măsuri de austeritate, s-a dovedit insuficient.

Proiectul de buget pe 2012-2015 depus în Parlament prevede economii suplimentare de 28 miliarde de euro până în 2015 mai ales prin creşterea impozitelor şi taxelor şi un plan de privatizări în masă.
SURSA: Agerpres