Potrivit sursei citate, întâlnirea are loc începând cu ora 12.00, la Palatul Cotroceni, transmite Mediafax.

Preşedintele va discuta cu Viorica Dăncilă, prim-ministru, şi cu Lia-Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Este posibil ca una dintre teme să fie legea salarizării şi efectele acesteia şi nu este exclus să fie adus în discuţie proiectul legii pensiilor.

Subiectul pensiilor este unul foarte controversat în aceste momente.

Ministerul Muncii spune că a scăzut valoarea contribuțiilor la pilonul II de pensii din cauză că angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului.

„După cum, desigur, cunoașteți, reducerea contribuției la pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% operează începând cu veniturile realizate în luna ianuarie 2018, concomitent cu transferul contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat. În situația în care angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, contribuțiile pentru pilonul II au înregistrat o scădere”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Reprezentanții ministerului au prezentat situația numărului de participanți la pilonul II pentru care s-au efectuat viramente și sumele virate către fondurile de pensii administrate privat.

Astfel, numărul participanților pentru care s-au efectuat viramente a fost în ianuarie 2017 de 3.604.000, iar în ianuarie 2018 de 4. 019.000. Sumele virate s-au cifrat la 493. 368.390 lei în ianuarie 2017, respectiv 590.023.110 lei în ianuarie 2018.

„În acest context, apreciem că scăderea contribuțiilor la pilonul II poate avea drept cauză reducerea veniturilor care constituie baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale. De asemenea, considerăm că o altă explicație a scăderii contribuțiilor o reprezintă inclusiv faptul că, pană la această dată, pentru unele contracte de muncă active angajatorii nu au operat încă în REVISAL noile valori ale salariilor brute”, menționează comunicatul Ministerului.

 

„Situații particulare pot fi identificate în cazuri de cumul al veniturilor din contracte de muncă cu venituri din activități independente (persoane fizice autorizate, drepturi de proprietate intelectuală,etc). Avem în vedere, în această situație, faptul că, spre exemplu, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai datorează contribuție de asigurări sociale (deci nu se mai fac viramente la pilonul II) dacă persoana realizează în aceeași lună și venituri în baza unui contract de muncă.  Modificarea intervine în baza prevederilor art.  150, alin.2 din Codul fiscal”, mai spune documentul citat.

Anul trecut, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu susținea că nu aveau cum să scadă contribuțiile, după reducerea procentului care merge către pensiile private, de la 5,1 la sută la 3,75% plus transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Te-ar putea interesa și: