Mii de români sosiți din toate colțurile țării s-au înghesuit joi pe aeroportul din Cluj-Napoca, pentru a pleca la muncă în Germania. Berlinul, dar și alte țări occidentale, au solicitat României să permită plecare în străinătate a muncitorilor sezonieri în agricultură, în ciuda restricțiilor de circulație impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.

Atât solicitarea țărilor occidentale, dar mai ales răspunsul factorilor de decizie din România au stârnit reacții virulente în opinia publică din țara noastră.

”Au rămas fără sclavi pe plantații”

Lia Olguța Vasilescu a postat joi pe internet un mesaj extrem de dur, în care îi acuză pe ambasadorii statelor străine de intervenție pe lângă autoritățile române. Reprezentanta PSD este revoltată de modul în care s-a procedat cu românii întorși din străinătate.

”Colonie! Îi ținem în carantină două săptămâni, pe banii statului, și când suntem siguri că sunt sănătoși îi trimitem la muncă la alții, că sparanghelul nostru poate rămâne în câmp fiindcă oricum nu se comercializează ăla cultivat la noi ci doar ce vine din import…

Aud că niște ambasadori străini s-au întrebuințat mult zilele astea… Nu mai au grija luptei anticorupție sau dacă avem materiale sanitare să nu crăpăm, ci a plantațiilor de la ei care au rămas fără sclavi!”, a scris Olguța Vasilescu joi pe Facebook.

”Asta nu e țară!”

Mesajul vine împreună cu distribuirea unei postări a jurnalistului Ionuț Cristache de la TVR. La rândul său, acesta protestează în termeni categorici cu privire la decizia autorităților din România de a permite deplasarea a mii de persoane în Occident, în plină pandemie de coronavirus.

”Directorul aeroportului din Cluj spune acum că ieri au zburat avioane spre Olanda și mâine mai zboară încă 7 avioane spre Germania, toate cu muncitori și tot așa în zilele viitoare!

La ce asistăm, oameni buni? Nu era stare de urgență, nu era cu restricții, nu era cu distanțare socială și nu era cu relansare economică pe bază de diaspora reîntoarsă? Asta nu e țară, n-are cum!”, a scris și Ionuț Cristache pe Facebook.