Lia Olguţa Vasilescu, purtător de cuvânt al PSD, spune că, la 30 de ani de la căderea comunismului, România se află în situaţia „revoltătoare” ca procurorul cu cel mai înalt grad din sistemul judiciar „să fi fost un agent de poliţie politică a regimului comunist”.

Aceasta i-a solicitat demisia imediată lui Augustin Lazăr, pe care îl numeşte „torţionarul”, dar să îşi ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcţie în sistemul judiciar românesc.

„După dezvăluirile privind trecutul său, fiecare zi în care Augustin Lazăr ocupă funcţia de procuror general al României este o încălcare gravă a valorilor democratice şi o ofensă de netolerat pentru toţi dizidenţii din timpul regimului comunist şi pentru toţi ce care au luptat la Revoluţie. Îi cer deci să plece imediat din funcţie şi să îşi ceară scuze faţă de cei pe care i-a făcut să sufere în timpul comunismului”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ea afirmă că Augustin Lazăr a refuzat eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numeşte poliţie politică. „Acest lucru l-a făcut Augustin Lazăr când era şeful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea condiţionată a unor dizidenţi politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Pe marginea acestui subiect, Augustin Lazăr spune că, în perioada 1985 – 1986, a activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia. Acolo, spune el avea periodic atribuţii în comisia care examina situaţia tuturor condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată.

Lia Olguţa Vasilescu l-a numit pe Lazăr „torţionar”.

„Să nu uităm şi ca singurul procuror invitat să vorbească în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost, culmea, torţionarul Augustin Lazăr, care a călcat în picioare drepturile fundamentale ale unui dizident politic. Ce palmă pentru România şi pentru Europa!”, a mai afirmat Lia Olguţa Vasilescu.