Lia Olguța Vasilescu a ironizat luni, în maniera sa specifică, guvernul PNL, vorbind despre așa-zisele ieftiniri ale prețurilor carburanților, după eliminarea supraacciizei pe benzină și motorină.

Guvernul Orban și-a asumat măsura de eliminare a supraaccizei din prețul benzinei și al motorinei, susținând că posesorii de autoturisme vor plăti mai puțin în 2020 pentru un plin de carburant.

Mesaj ironic

”Au ieftinit de v-au julit!”, a scris Olguța Vasilescu pe Facebook, în completare la calculele pe care le-a distribuit, din care rezultă că de fapt prețul benzinei și al motorinei de va majora de la 1 ianuarie 2020.

Trebuie menționat că, după anunțarea prețului la carburanți, de către guvernul liberal, pentru 2020, după eliminarea supraaccizei, Comisia Europeană a reacționat, arătând că nu se respectă valoarea minimă ce trebuie să se regăsească într-un stat care nu a adoptat moneda unică europeană.

Astfel, Uniunea Europeană impune un nivel minim al accizelor de 330 euro/mia de litri la motorină, respectiv 359 euro/1000 litri la benzină, nivel calculat la cursul publicat în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent. Directiva prevede că ”pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele de schimb care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor calendaristic”.

Ce se întâmplă cu prețul

În consecință, potrivit noului nivel al accizelor anunțat miercuri de Ministerul de Finanțe, benzina și motorina ar urma să se scumpească cu aproximativ 9 bani pentru un litru și nu să se ieftinească cu 45 bani pe litru de la 1 ianuarie, cum anunțase inițial PNL.

Trebuie amintit faptul că, la finalul votului din Parlament, în data de 4 decembrie, deputatul liberal Robert Sighiartău a ținut să îi asigure oe români că guvernul Orban va ieftini benzina și motorina pentru români:

Sărbătorire prematură

”Victorie la votul final din Camera Deputaților! Prețul carburanților se va ieftini la începutul lui 2020 pentru că supraacciza a fost eliminată!

Am reușit să eliminăm o măsură care a făcut viața amară multora dintre dumneavoastră. Astăzi a fost votul decisiv în plenul Camerei Deputaților. Cu majoritate de voturi, Camera a adoptat propunerea noastră legislativă de eliminare a supraaccizei la carburanți”, a declarat el.

”Consecința va fi că, de la începutul anului viitor, benzina și motorina se vor ieftini. Așa cum s-au ieftinit și după prima eliminare a supraaccizei, în perioada ianuarie-august 2017. Amintiți-vă că în iulie 2017, fără supraacciză, prețurile la benzină și motorină erau printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană. Prin urmare, nu sunt niciun fel de motive să fie altfel după o nouă eliminare a supraaccizei.

Este o măsură reparatorie, în respectul românilor. Măsură pentru creșterea încrederii cetătenilor în stat, pentru creșterea nivelului de trai și al economiei”, a mais spus deputatul liberal.

Pasul enorm nu a mai avut loc

”Mulțumesc domnului Ludovic Orban, președintele PNL și premierul României, colegilor din PNL care au susținut această inițiativă care este și parte din programul nostru de guvernare.

Mulțumesc colegilor din Camera Deputaților pentru votul favorabil de astăzi.

Vă mulțumesc vouă, tuturor, dragile și dragii mei, pentru miile de mesaje de susținere pe care le-am primit. Au contat enorm!

Astăzi am făcut un pas spre România normală! Rămânem împreună și vom reuși!”, a mai spus Robert Sighiartău.