"Este încă prea devreme să luăm o decizie şi avem nevoie de mai mult timp pentru a fi în măsură să o facem", a spus oficialul olandez citat de "Le Figaro". El a insistat asupra faptului că Olanda cere noilor state membre să aibă un control eficient la frontiere, iar reformele judiciare din România şi Bulgaria să fie "reale şi ireversibile".

Ministrul olandez a precizat că guvernul său va aştepta raportul Comisiei Europene privind progresele făcute de România şi Bulgaria, înainte de a lua o hotărâre pe acest subiect. "Perioada de probă ar putea dura până la următorul raport al CE, prevăzut pentru 2012", a precizat oficialul.

Citiți mai multe pe evz.ro.
UPDATE: Poziția MAI
Miniştrii de interne şi de justiţie din statele membre UE au adoptat, joi, la Luxemburg, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), Concluziile Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, prin care se recunosc eforturile făcute de România pentru îndeplinirea prevederilor acquis-ului Schengen, pe baza constatărilor făcute în rapoartele de evaluare, în cele 7 domenii aferente.

Documentul conchide că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen, se arată într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Conform concluziilor propuse şi adoptate, discutarea Deciziei privind aderarea la spaţiul Schengen va avea loc la viitoarea reuniune a Consiliului JAI, în luna septembrie 2011.

Potrivit sursei citate, România a fost reprezentată la reuniune de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi de şeful Departamentului Schengen, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu.

”Nu este vorba despre o amânare a aderării la spaţiul Schengen, pentru că nu acesta a fost subiectul pe agenda Consiliului JAI. Dimpotrivă. Faptul că miniştrii de interne au adoptat concluziile Consiliului în forma convenită reprezintă încă un semnal pozitiv, după votul majoritar din Parlamentul European, de miercuri, 8 iunie. Am mulţumit preşedinţiei ungare şi statelor membre care ne-au susţinut, pentru sprijinul constant acordat de-a lungul procesului de aderare, care a fost, în opinia noastră, unul complex şi dificil”, a declarat Traian Igaş, citat în comunicat.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a adăugat că nu este o surpriză pentru nimeni că România a îndeplinit toate cerinţele pentru a fi stat membru.

”Astăzi am primit recunoaşterea oficială a acestui lucru, prin vocea miniştrilor de interne din statele membre. Decizia finală cu privire la data aderării noastre la spaţiul Schengen se va lua, cel mai probabil, în luna septembrie a acestui an”, a spus Igaş.

Pentru a adera la spaţiul Schengen, România a parcurs un proces de evaluare, care a constat în mai multe etape: transmiterea Declaraţiilor de pregătire (Declaration of readiness) privind aderarea la spaţiul Schengen; completarea si transmiterea chestionarului Schengen;- desfăşurarea vizitelor de evaluare Schengen, pentru verificarea, în teren, a stadiului implementării acquis-ului Schengen.

Pe parcursul anilor 2009 şi 2010 au fost organizate vizite de evaluare Schengen care au fost finalizate cu succes în luna ianuarie 2011, odată cu aprobarea ultimului raportul de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE, în cadrul reuniunii grupului de lucru Scheval.