‘Congresul trebuie să acţioneze cât mai repede pentru a proteja credibilitatea SUA’, menţionează Secretarul Trezoreriei, Jack Lew, într-o scrisoare adresată Legislativului, cerându-i să acţioneze ‘înainte ca riscul unei încetări de plăţi să devină iminent’. ‘Un asemenea scenariu ar afecta serios pieţele financiare şi ar conduce la disfuncţionalităţi semnificative în economia noastră’, mai avertizează Secretarul Trezoreriei în scrisoare.

Republicanii şi democraţii continuă să se plaseze pe poziţii diametral opuse în privinţa modalităţilor de reducere a imensului deficit bugetar. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a declarat că partidul său nu va aproba ridicarea plafonului datoriei dacă nu se vor reduce cheltuielile publice. De asemenea, republicanii folosesc plafonul datoriei ca mijloc de presiune pentru a-şi trece anumite exigenţe pe agenda Congresului. Astfel, ei încearcă să-l determine pe preşedintele Obama să renunţe la avizarea reformei sistemului de sănătate şi mai doresc să impună revizuirea legislaţiei fiscale.

Plafonul datoriei publice a SUA, care în prezent este de 16.700 de miliarde de dolari, va fi atins la jumătatea lunii octombrie, devansând previziunile anterioare, care vorbeau despre luna noiembrie. Această limită ar fi fost atinsă chiar din luna mai, dacă guvernul nu ar fi redus unele cheltuieli, precum suspendarea investiţiilor în fondurile de pensii de stat.
Sursa: Agerpres