Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, avertizează că ieşirea Marii Britanii din Uniune fără acord nu reprezintă o chestiune abstractă, ci una care ne poate afecta. Nu am emoţii în privinţa modului în care România este pregătită, dar am emoţii legate de campania de informare, a spus ministrul Ciamba. Care a mai subliniat că Brexitul este un proces neobişnuit pentru UE, o lebădă neagră.

Comerţul dintre UE şi Marea Britanie va fi ghidat de reguli ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, potrivit clauzei naţiunii celei mai favorizate. Vor fi reintroduse taxe vamale de 8% pentru importul de autovehicule, 19% pentru băuturi alcoolice şi 12% pentru peşte şi carne de miel, produse exportate de britanici către piaţa europeană.

Şansele unei ieşiri fără acord cresc cu fiecare zi ce trece, ceea ce înseamnă potenţial mare de criză în multe sectoare, declară reprezentanta Comisiei Europene.

Exporturile europene, implicit ale României, vor fi afectate de taxele vamale, de controalele veterinare şi de costurile de transport.

România a suplimentat personalul vamal cu 200 de posturi. Reprezentanţii Camerei de Comerţ fac apel la firme să precizeze cum percep efectele Brexitului şi anunţă lansarea unei platforme electronice de dialog între mediul de afaceri şi instituţii.