Este un subiect despre care nu se vorbeşte în public. "No comment", spune Deutsche Bank. Ne pregătim în mod adecvat, este răspunsul dat de Kommerzbank, fără detalii.
Dar trebuie să ne asumăm faptul că jucătorii din spatele scenei au pus la punct deja foarte multe dintre aceste detalii. Detaliile privind un subiect tabu – un faliment al Greciei şi retragerea ei din zona euro. De luni de zile se pregăteşte sectorul bancar pentru un asemenea caz, ajutat de rapoartele consultanţilor. Multe bănci sunt bine pregătite, dar unele sunt rămase în urmă, sub semnul întrebării.
"Băncile mari şi-au făcut tot timpul temele", spune Bernd Richter, un partener şi expert bancar al firmei de consultanţă Capco, în sertarele lor se află planurile detaliate pentru ceea ce ar fi de făcut. Daniel Kapffer, un partener al Accenture, vede şi el, per total, sectorul bancar german ca fiind pe un drum bun. "Dar există şi instituţii mai mici care se bazează pe faptul că o ieşire a Greciei nu este oportună politic şi, prin urmare, nu va veni."

În cele mai multe cazuri, doar o mică echipă este dedicată proiectului

De săptămâni se discută chiar şi la cele mai înalte nivele ale politicii, dacă Grecia poate rămâne în zona euro. În sălile de consiliu ale băncilor, cu toate acestea, se discută mult cu privire la o eventuală retragere a ţării respective. "Instituţii de primă mărime au început de douăsprezece sau 18 luni să se gândească serios la acest scenariu", spune consilierul Richter. El sfătuieşte băncile să se pregătească pentru ziua cea mare – şi s-o facă bine.
Cu toate acestea, băncile nu fac caz de simulările pe care le realizează. În general, numai o mică echipă este dedicată proiectului, chiar şi în băncile mari nu mai mult de 50 de persoane ştiu ceva. Prima sarcină este adunarea informaţiilor: Ce s-ar putea întâmpla cu banca dacă Grecia s-ar întoarce brusc la drahmă?
Sugestiile de credit pentru clienţii greci vor fi convertite în noua monedă – şi asta, probabil, ar diminua foarte mult valoarea ei. Apoi, urmează refacerea portofoliului de credite regăsirea posibilităţilor, de la finanţarea comerţului, pe termen scurt, pe termen mediu, până la finanţarea proiectelor pe termen lung.

"Şi pieţele bursiere sunt gata să se prăbuşească"

Lucrurile se complică şi mai mult cu cartea de instrumente derivate, pentru toate acoperirile cursului de schimb, pentru rata dobânzilor sau pentru pariuriile financiare, care sunt înscrise în cărţile de bancă tipice. Şi asta nu e tot: "Băncile trebuie să se adapteze la faptul că euro va pierde în valoare în raport cu dolarul sau cu francul şi că pieţele bursiere sunt gata să se prăbuşească", spune Kapffer, care este expert în managementul riscului la Accenture. În plus, trebuie să se ia în calcul faptul că s-ar putea întrerupe finanţarea interbancară. Mijloacele lichide vor proveni, probabil, temporar, de la Banca Centrală.
Dacă amploarea problemei este clară, deosebit de important devine modul în care aceasta poate fi rezolvată. Prima întrebare se referă la tehnica simplă: Cum asigură băncile procesul de schimbare bruscă în sistemele lor informatice, pentru a putea să acţioneze rapid? "E de presupus că pentru schimbarea monedei băncile vor avea la dispoziţie nu mai mult de un week-end", a declarat Richter, consultantul de la Capco.

Superficialitatea poate costa scump

Pentru a nu pierde nici un moment în caz de urgenţă, băncile îşi scriu programele detaliat. Cine, când şi cu cine conlucrează ? Ce trebuie să ştie managerii în avans, de la conducere până la directorii de filiale? Ce învaţă ei într-un week-end? Cum se vor informa clienţii şi publicul?
"Pentru încrederea clienţilor, este foarte important ca banca să fie credibilă, să poată oferi siguranţa că a fost bine pregătită", spune Richter. O anume superficialitate a operaţiunilor tehnice poate fi, de asemenea, costisitoare. "Am văzut de la falimentul Lehman, ce se poate întâmpla dacă au pregătit de vineri plăţile de luni dimineaţa, care puteau fi oprite în week-end mai bine", spune Kapffer. Banca de Dezvoltare de stat KfW a transferat în dimineaţa zilei de 15 septembrie 2008 mai mult de 300 de milioane de euro la Lehman Brothers, cu toate că banca americană era deja insolvabilă.
"Cine şi-a făcut temele este pregătit pentru ieşire, din punct de vedere tehnic, în orice caz", spune Richter. În timp ce acest lucru este valabil pentru adresele de top, la firmele mici şi mijlocii lucrurile stau de multe ori diferit. /…/
Multe instituţii se dovedesc a fi, până la urmă, foarte precaute atunci când fac afaceri cu ţara aflată în criză. Acest lucru dă speranţa că o retragere a acestei ţări din zona euro n-ar declanşa catastrofa, spune Richter: "N-am găsit nici o bancă a cărui existenţă să fie pusă în pericol. Ar fi totuşi dureros pentru băncile care nu se pregătesc din punct de vedere economic şi şi-ar pierde reputaţia."