Investitorii de portofoliu sunt tot mai rar intalniti pe piata extrabursiera. Volumul tranzactiilor realizate efectiv in piata nu depaseste o medie zilnica de 2 miliarde de lei. In acest context, SVM-urile supravietuiesc din comisioanele incasate pentru derularea ofertelor publice. Raportul SNCDD pe luna mai indica faptul ca 61,23% din valoarea totala a decontarilor realizate luna trecuta provine din derularea ofertelor publice si a plasamentelor private. Valoarea decontarilor pentru aceste operatiuni a fost, in luna mai, de aproximativ 64,3 miliarde lei.
Pe primul loc in topul decontarilor realizate pe parcursul lunii trecute s-a situat SVM Vanguard, cu decontari totale in valoare de 39,389 miliarde lei, urmat de Active International, cu 20,22 miliarde lei si SVM Bid cu 17,89 miliarde lei. Cel mai mare numar de tranzactii a fost realizat de SVM Gelsor – 1.739 tranzactii – dar valoarea decontarilor (4,13 miliarde lei) a situat aceasta societate numai pe locul 12. In schimb, societatea DZ Securities s-a clasat pe locul patru cu numai trei tranzactii decontate, in valoare totala de 9,52 miliarde lei.
Piata RASDAQ a fost dominata de tranzactiile efectuate de 18 societati de valori mobiliare, care au inregistrat o pondere de 74,54% din totalul decontarilor efectuate in luna mai. Primele sase SVM-uri au realizat luna trecuta decontari insumand 51,17%, adica 64,92, miliarde lei din total. In raportul SNCDD nu sunt incluse decontarile realizate pentru FPS si pentru bancile din sistem. Fara aceste decontari, numai 144 de societati de valori mobiliare (din cele peste 200 autorizate de CNVM) au fost inregistrate cu decontari in luna mai. Dintre acestea, 59 au avut o pondere a deconturilor sub 0,1% din total, valoare pe care operatorii o apreciaza ca fiind pragul de rentabilitate pentru o societate de valori mobiliare, avand in vedere valoarea medie zilnica a tranzactiilor inregistrate pe aceasta piata. Intr-un clasament realizat dupa valoarea totala a decontarilor inregistrate, numai 31 de SVM-uri au efectuat decontari cu valoare totala peste un miliard de lei.
Decontari sub 100 milioane lei au inregistrat 40 de SVM-uri, din care 21 au efectuat decontari sub 50 milioane lei. Pe ultimul loc in raportul SNCDD este inregistrata societatea Finansinvest Romania, cu o singura tranzactie decontata, in valoare de 464,1 mii lei.
Comparativ cu primele patru
luni din 1999, valoarea totala a decontarilor a crescut cu 23,47%, ca urmare a cresterii ponderii ofertelor publice de vanzare, de la 11,28% in luna aprilie, la 17,93% din totalul tranzactiilor inregistrate pe RASDAQ in luna mai.    
Cezar Pop