Opinia publică din ţările occidentale şi din anumite ţări musulmane este pregătită pentru un eventual conflict cu Iranul pentru a împiedica această ţară să se doteze cu arma nucleară, relevă un sondaj de opinie al institutului american Pew Research Center, realizat în 22 de ţări şi publicat joi, informează vineri AFP.

Potrivit anchetei sociologice, americanii sunt cei mai înclinaţi spre recurgerea la arme împotriva Teheranului, 66% dintre ei considerând cel mai important „oprirea Iranului de la crearea propriilor arme atomice”, faţă de numai 24% care ar prefera ‘evitarea unui conflict armat’.

Francezii sunt imediat următori pe lista celor mai beligerante naţiuni, 59% preferând o eventuală soluţionare armată, iar 41% pledând pentru diplomaţie. Germanii cu 51% la 39% şi Britanicii cu 48% la 37% au păreri ceva mai împărţite pe această temă.

În mai multe ţări majoritar musulmane în care a fost realizat sondajul de opinie s-au cristalizat opinii publice de asemenea favorabile declanşării unui conflict cu Iranul pentru a-l împiedica să obţină bomba atomică. Egiptul, cu 55% pentru şi 16% împotrivă, Iordania, cu 53% pentru şi 20% contra, şi Libanul cu 44% la 37% se află în capul acestei liste.

Pe de altă parte 37% dintre turci sunt pentru evitarea unui conflict, numai 29% fiind pentru o soluţie de forţă, în timp ce 34% dintre pakistanezi se pronunţă de asemenea pentru continuarea eforturilor diplomatice, iar numai 21% ar accepta o variantă de forţă.

Ruşii au o atitudine echilibrată, cu 32% în ambele tabere şi restul nehotărâţi, în timp ce 43% dintre chinezi resping rezolvarea crizei prin război, iar 35% o acceptă.

O majoritate solidă din toate ţările în care s-a făcut studiul, cu excepţia Indiei şi a Pakistanului, este favorabilă întăririi sancţiunilor economice împotriva Iranului.

Imaginea Iranului este negativă în aproape toate ţările incluse în sondajul de opinie, mai ales în Germania (86%) şi în Franţa (81%), dar mai puţin în Pakistan şi Indonezia.

Sondajul a fost realizat între 7 aprilie şi 8 mai, fiind intervievate peste 24.000 de persoane.

SURSA: Agerpres