Obiceiul mai periculos decât fumatul

Obiceiul pe care foarte mulți români îl au și care este mai periculos decât fumatul. Specialiștii spun că poate duce la boli grave precum cancerul.

Alexandru Ilie, Specialist în Recuperare Medicală prin Fizioterapie, vine cu o soluție pentru acești români. Acesta a vorbit despre un obicei pe care milioane de români îl au și care poate duce la cancer și la alte boli extrem de grave.

”Am devenit foarte comozi, tehnologia ne ajută. Reușim să facem bani în timp ce stăm cu fundul pe scaun, iar acest over sitting, americanii l-au numit ”sitting is the new smoking”. Și au oferit chiar și evidențe științifice prin care au arătat de ce poziția așezat, menținută timp de opt ore pe zi, poate fi la fel sau chiar mai gravă decât obiceiul fumatului care este cunoscut de către publicul larg că poate să nască cancer, copii cu malformații, poate să genereze cancer la nivelul maxilarului. Deci evidențele deja se știu. Toată lumea se teme astăzi de fumat”, explică Alexandru Ilie la Antena 3.

Statul pe scaun poate să genereze cancer la colon

Specialistul a vorbit și despre pericolul la care ne supunem atunci când stăm foarte mult pe scaun.

”Dar despre așezat, nimeni nu știa că poate să genereze cancer de colon, nimeni nu știa că poți să ai tromboză venoasă profundă, deci probleme de circulație a sângelui. Pentru că în momentul în care noi stăm pe scaun, creierul înțelege că noi, de fapt, suntem în vacanță, suntem în odihnă, iar metabolismul se relaxează foarte mult, scade ritmul cardiac, frecvența cardiacă este foarte redusă. Pentru că tu pari că te odihnești. Nu ai nevoie de foarte mult sânge în organismul tău.

Din acest motiv și nivelul de acuitate mentală, deci capacitatea de a te concentra, poate să fie alterată. Și ce a găsit omul modern ca soluție? Cafeaua. Am nevoie să îmi biciuiesc sistemul nervos central ca să îmi cresc nivelul de atenție, să mă pot concentra pe task-ul pe care îl am. În contrapartidă cu a începe să fac puțină mișcare pentru a-mi pompa sângele în organism care imediat îmi dezvoltă această acuitate, capacitate de a mă concentra în fața obiectivului pe care îl am”, a mai spus specialistul în recuperare medicală.