Obama a dorit să pună capăt unor critici dure la adresa agenţiei de notaţie a riscului de creditare Standard & Poor’s pentru a fi retrogradat ratingul Statelor Unite la AA-plus de la AAA vineri. Înalţi oficiali din administraţia americană au acuzat S&P că merge mai departe cu retrogradarea ratingului, în ciuda unei erori matematice de 2 trilioane de dolari.

"Pieţele vor urca şi vor cădea, dar acestea sunt Statele Unite ale Americii. Indiferent de ce ar spune unele agenţii, am fost întotdeauna şi vom fi o ţară cu rating de triplu-A", a subliniat Obama.

În timp ce Obama vorbea, pieţele bursiere înregistrau a altă cădere abruptă, în scădere cu peste 450 de puncte în tranzacţionarea de după-amiază.

Obama a afirmat, într-o alocuţiune la Casa Albă, că el speră că retrogradarea ratingului SUA de către S&P va da parlamentarilor din Congres un nou sens al urgenţei de a combate deficitul şi a adăugat că el nu crede că reducerile ar putea fi efectuate numai prin tăierea cheltuielilor.

Un comitet comun bipartizan al Congresului, urmând a fi format în conformitate cu legislaţia adoptată săptămâna trecută ce a evitat intrarea în incapacitate de plată a guvernului, trebuie să raporteze recomandările sale la sfârşitul lunii noiembrie asupra modului de a reduce 1,5 trilioane de dolari de cheltuieli într-un deceniu.

Obama a anunţat că va oferi recomandările sale pentru rezolvarea problemei şi a citat din nou necesitatea de a creşte taxele pentru americanii mai bogaţi şi de a se face ajustări modeste la programe populare îndreptăţite dar costisitoare.

"Realizarea acestor reforme nu necesită nicio măsură radicală. Este nevoie doar de bun simţ şi compromis", a subliniat el.

El a adăugat că problemele Statelor Unite sunt ‘iminent rezolvabile’, dar că blocajul politic a făcut compromisul extrem de dificil şi a contribuit la o imagine de incertitudine economică.

Obama a încheiat cerând Congresului să extindă o reducere a impozitelor pe salarii, precum şi ajutoarele de şomaj, declarând că dacă acest lucru nu este posibil, se va ajunge în curând la locuri de muncă cu 1 milion mai puţine şi mai puţină creştere economică.
SURSA: Agerpres