Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat sambata ca administratia va anunta o noua strategie destinata relansarii sistemului financiar. Aceasta va favoriza acordarea de credite americanilor si companiilor.

In declaratia facuta, Obama a cerut inca o data Senatului sa renunte la spiritul partizan si sa adopte planul de relansare economica pentru a ajuta marile companii din SUA sa iasa din colaps.

„Americanii stiu ca va fi nevoie de ani, nu de luni, pentru ca SUA sa se redreseze economic”, a declarat Obama. Acesta a mai adaugat ca planul de relansare, a cariei prima versiune a fost aprobata miercuri de Camera Reprezentantilor, nu va fi de ajuns.

„Secretarul trezoreriei, Tim Geithner, va anunta in cel mai scurt timp o strategie care va revigora sistemul financiar si va pune in circulatie credite catre intreprinderi si familii”, a mai adaugat presedintele SUA.

Departamentul american pentru Comert a anuntat vineri ca Produsul Intern Brut  a coborat in ultimul trimestru al anului 2008 cu 3,8%, inregistrand cea mai mare scadere din ultimii 27 de ani. PIB-ul a scazut mai putin decat fusese prevazut, avand in vedere ca analistii se asteptau la o reducere cu 5,4%, insa acesta este al doilea trimestru consecutiv de scadere, pentru prima data din anii 1990-1991.