Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat că economia s-a contractat şi în cel de-al doilea trimestru al anului, iar şomajul continuă să reprezinte o problemă uriaşă.

Obama a afirmat totuşi că sistemul bancar şi piaţa creditelor s-a stabilizat în ultimele trei luni, acesta fiind un semn că economia s-a îndepărtat de „prăpastie”.

Preşedintele american a declarat, de asemenea, că nu ştie încă cifrele exacte cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut aferent celui de-al doilea trimestru, dar că analiştii susţin că ritmul de scădere economică a încetinit faţă de lunile trecute.

Cea mai proastă veste este cea a concedierilor, rata şomajului fiind încă mult prea ridicată, dar totuşi sub ritmul de la începutul lui 2009.

„PIB-ul va arăta că economia s-a contractat în al doilea trimestru şi că şomajul este încă o problemă uriaşă”, a declarat Obama. Acesta a mai spus că administraţia SUA va face încercări să stabilizeze PIB-ul şi să stopeze concedierile.

Comprimarea din cel de-al doilea trimestru va veni după o scădere dramatică de 5,5 în primale trei luni ale anului.

Obama a mai spus că există mai multe semne cara arată că economia SUA este departe de a intra într-o nouă criza. Un exemplu foarte bun este creşterea preţului la case pentru prima oară în ultimii trei ani.

SURSA: Fox News