„Stop terorismului Covid! Vrem libertate!”, se putea citi pe una dintre pancartele manifestanţilor, în timp ce altele îl îndemnau pe premierul Igor Matovic să demisioneze.

Majoritatea manifestanţilor nu purtau măşti, cum cer regulile în spaţiile exterioare în toată ţara.

Protestatarii au încălcat şi interdicţia formării de grupuri de peste şase oameni.

„Nu-mi place că guvernul ne spune ce trebuie să facem”, a comentat Jaroslav, un şofer de taxi în vârstă de 54 de ani. „Purtaţi mască, testaţi-vă, staţi acasă. Nu fac decât să ne dea ordine. Nu suntem animale”, a spus acesta, citat de AFP.

Poliția a intervenit

Poliţia a folosit gaze lacrimogene după ce manifestanţii s-au îndreptat spre sediul guvernului.

„Matovic este un virus”, a declarat deputatul de opoziţie Marian Kotleba, preşedintele partidului de extremă dreapta Partidul Popular – Slovacia noastră (LSNS), unul dintre organizatorii protestului.

Slovacia – cu 5,5 milioane de locuitori – a înregistrat un total de 88.602 infectări cu noul coronavirus şi 557 de decese de la începutul pandemiei.

Luni s-au anunțat 1.326 de noi cazuri

Numărul anunţat luni, 1.326 de noi contaminări în 24 de ore, este semnificativ mai mic raportat la cele peste 3000 raportate în urmă cu câteva săptămâni, iar guvernul a început să redeschidă cu limite teatrele, cinematografele şi sălile de fitness, închise după reintroducerea stării de urgenţă la 1 octombrie, în contextul intensificării propagării virusului la venirea toamnei, ca în multe alte ţări din Europa centrală.

Adunările sunt însă restricţionate în continuare, iar mare parte din restaurante şi şcoli rămân închise, aminteşte Reuters.

În plus, la 7 noiembrie, Slovacia a lansat a doua etapă de testare la nivel naţional pentru depistarea coronavirusului, după un prim val de teste care a dezvăluit că peste 1% din cei 3,6 milioane de oameni testaţi sunt pozitivi. „Am descoperit practic o armă atomică împotriva COVID-19„, a declarat atunci premierul Igor Matovic reporterilor, lăudând participarea ridicată la teste.