Certificatul de sănătate îi scoate pe italieni în stradă! Sute de oameni au protestat în capitala Italiei împotriva obligației de a prezenta certificatul de sănătate al coronavirusului pentru anumite servicii, precum consumul în baruri și restaurante sau mersul la film.

Detractorii acestei măsuri s-au organizat și protestează de câteva zile în diferite părți ale Italiei, iar, marți, un protest a avut loc în centrul capitalei.

Certificatul de sănătate îi scoate pe italieni în stradă! Revoltă împotriva deciziei Guvernului

Direcţia Generală a Poliției a decis să mute protestul pentru a evita aglomeraţiile și a optat pentru Plaza del Popolo, mai largă decât cea aleasă inițial, Montecitorio, în fața Parlamentului.

Astfel, sute de oameni s-au adunat în piață pentru a ataca decizia guvernului premierului italian, Mario Draghi, deși erau mult mai puțini decât miile pe care organizatorii le estimaseră.

Manifestarea a fost convocată de mișcarea „Io Apro”, a hotelierilor opuși restricțiilor, dar a contat și pe prezența adepților organizației neofasciste CasaPound, potrivit COPE din Spania.

Certificatul de sănătate, valabil de la prima doză de vaccin coronavirus, va fi necesar începând din 6 august pentru a intra în baruri, restaurante, cinematografe, teatre, săli de sport sau la evenimente mari, iar în cele din urmă va fi solicitat la serviciu sau în mijloacele de transport în comun.

Documentul stipulează dacă sunteți vaccinat, dacă ați trecut prin boală sau dacă aveți un test negativ.

”Atac la adresa libertăților și a statului de drept”

Din politică, protestele împotriva acestei măsuri au fost încurajate de Giorgia Meloni, liderul Fraţilor Italiei, extremă dreapta, singurul partid care se opune guvernului de uniune națională condus de Draghi din luna februarie.

Meloni consideră că obligația „pașaportului de sănătate” este un atac la adresa libertăților și a statului de drept și „preludiul unei societăți orwelliene” în care indivizii sunt controlați.

Dar în cadrul Executivului au existat tensiuni şi cu privire la problema vaccinării. Partenerul de coaliție, extremistul de dreapta Matteo Salvini, a apărat ideea că tinerii nu ar trebui să primească vaccinul, o poziție dezavuată public de Draghi, care a spus că „îndemnul de a nu se vaccina este un apel la moarte”.

Protestele vor continua în zilele următoare

În ultimele zile, în special sâmbătă, au avut loc alte demonstrații ale celor care critică certificatul și ale celor „anti-vaccinuri” pe care au ajuns să le asocieze cu evreii din Holocaust, deși vaccinarea în Italia nu este obligatorie.

Protestele vor continua în zilele următoare și sunt așteptate într-o duzină de orașe din toată țara.

Italia a înregistrat o revenire a infecțiilor în ultimele săptămâni, datorată parțial avansului variantei Delta, dar decesele sunt încă mult mai mici decât în ​​trecut.

În acest moment, peste 30,5 milioane de persoane au primit deja programul complet al vaccinului, echivalentul a 56,58% din populația de peste 12 ani.