‘AOAR susţine ferm soluţia finalizării cu maximă urgenţă a lucrărilor aflate în execuţie şi îşi exprimă totalul dezacord faţă de schimbarea destinaţiei fondurilor deja alocate pe aceste proiecte, la sfârşitul perioadei de programare bugetară, respectiv în luna noiembrie 2013. Realocarea fondurilor Uniunii Europene va descuraja mediul de afaceri, va reduce volumul investiţiilor, iar starea proastă a infrastructurii rutiere şi feroviare constituie un dezavantaj extrem de bine cunoscut, cu efecte directe în domeniul competitivităţii economice a companiilor ce acţionează în România’, se menţionează într-un comunicat al AOAR.

Asociaţia reaminteşte, totodată, autorităţilor responsabile, că neîndeplinirea la termen a obligaţiilor asumate atrage aplicarea de sancţiuni financiare importante.

‘Aceste sancţiuni se vor adăuga pierderilor de fonduri europene menite să permită României îndeplinirea obligaţiilor asumate în calitate de viitoare ţară membră a Uniunii Europene’, se precizează în comunicat.

Oamenii de afaceri solicită Guvernului să dispună măsuri capabile să ducă la intensificarea execuţiei proiectelor, aflate în diferite faze de execuţie, realocările financiare ducând, în opinia lor, la crearea unor situaţii neeconomice, precum abandonare de lucrări, deteriorare a lucrărilor executate, rezilieri de contracte etc.

În plus, se atrage atenţia asupra reducerii finanţării administraţiilor locale, fapt care, afirmă AOAR, ar putea duce la efecte economice ‘deosebit de grave’.

‘AOAR a cerut constant Guvernului să mobilizeze ferm administraţiile locale în sensul realizării proiectelor asumate. Reducerea finanţării acestora în anul 2013 poate genera efecte economice deosebit de grave, unele companii româneşti întâmpinând serioase dificultăţi financiare tocmai urmare a slabei activităţi a administraţiilor locale şi a Autorităţilor de Management’, se mai spune în documentul citat.

Sursa: Agerpres