Administraţia Naţională de Meteorologie vine cu precizări de ultimă oră. Meteorologii au emis în cursul zilei de joi o informare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi intensificări ale vântului valabilă în aproape toată ţara, până sâmbătă dimineaţa.

Astfel, potrivit datelor ANM, în intervalul 16 septembrie, ora 19:00 – 18 septembrie, ora 10:00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi, izolat, căderi de grindină.

În ceea ce privește zonele vizate, meteorologii anunță că vremea instabilă se va resimți în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi în zonele de munte. ANM mai precizează că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp, iar pe alocuri 30 – 40 l/mp, îndeosebi la munte. Totodată, temporar, vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu viteze, în general, de 45 – 50 km/h, iar în zona montană înaltă, de peste 70 km/h.

„Astfel de fenomene se vor semnala începând din după-amiaza zilei de vineri (17 septembrie) pe arii restrânse şi în restul teritoriului”, precizează meteorologii.

Prognoza meteo ANM pentru luna septembrie

Amintim faptul că încă de la finele lunii august, meteorologii anunțau că vremea va fi haotică în luna septembrie. Temperaturile vor fi în scădere, iar uneori se vor situa chiar și sub valorile normale din prima luna de toamnă. În același timp, specialiştii mai anunţau și ploi în toată ţara, dar cantităţile de apă nu vor fi foarte mari.

Potrivit prognozei ANM emise pentru luna septembrie, în săptămâna 13 septembrie-20 septembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României. De asemenea, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Pe de altă parte, în săptămâna 20 septembrie-27 septembrie mediile valorilor termice şi cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, precizeazau  reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Începând cu data de 27 septembrie și până pe 4 octombrie, vremea va fi rece. ANM precizează că temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Luna octombrie vine și ea cu vreme rece. Temperaturile se vor situa ușor sub cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, iar cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile intracarpatice.