"Circa o treime dintre cei 4.500 de producători de pâine din România folosesc aditivi alimentari în procesul de fabricaţie peste normele legale admise pentru a avea o productivitate mai mare. Aditivii nu sunt toxici decât în cazul în care sunt folosiţi în doze mai mari decât cele permise prin lege, iar creşterea acestor doze reduce calitatea produsului finit", a spus Popescu.
El a arătat că pâinea cu aditivi nu este mai scumpă, dar productivitatea este mai mare şi astfel tentaţia utilizării lor este prezentă în multe cazuri.
În mod normal producătorii de pâine folosesc aditivii şi amelioratorii pentru a îmbunătăţi calitatea pâinii în cazul în care grâul nu este de calitate şi nu conţine cantitatea optimă de gluten.
"Anul acesta am avut o calitate excepţională la grâu, deci nu ar fi nevoie de amelioratori în procesul de fabricaţie, mai ales că se ridică şi costurile. Din păcate, în anii cu recolte slabe de grâu din punct de vedere calitativ brutarii sunt nevoiţi să îi folosească în dozele legale permise pentru îmbunătăţirea făinii", a arătat Popescu.
El a explicat cum poate fi deosebită o pâine fără aditivi de una cu multe substanţe de acest fel.
"Pâinea cu amelioratori este foarte afânată, are volum mare şi greutate mică. În plus se întinde ca un elastic şi este foarte albă. Consumatorii pot sesiza şi deosebiri de gust între pâinea cu aditivi şi cea fără", a explicat Popescu.
Potrivit estimărilor patronatelor din industria de morărit şi panificaţie, producţia totală de pâine în România este cifrată la 2,16 milioane de tone anual.