Serbia, unde aproape 170 de persoane au murit din cauza Covid-19, va relaxa măsurile restrictive prin redeschiderea restaurantelor, a magazinelor şi reluarea transportului public, au anunţat marţi autorităţile.

“Restaurantele şi cafenelele vor fi deschise începând de luni, respectând distanţarea socială şi luând toate măsurile de precauţie”, a declarat presei epidemiologul Branislav Tiodorovic, potrivit news.ro care citează AFP.

Ţara cu 7 milioane de locuitori, în care 8.500 de persoane au fost infectate de noul coronavirus, a început deja din 24 martie să reducă măsurile de restricţii, autorizând în special redeschiderea micilor magazine.

Saloanele de înfrumuseţare şi sălile de gimnastică şi-au reluat luni activitatea. Trenurile şi autobuzele vor putea circula începând de săptămâna viitoare, precum şi transportul public, a mai spus Tiodorovic. Potrivit aceleiaşi surse, centrele comericale se vor redeschide din 8 mai.

Guvernul sârb a decretat starea de urgenţă la mijlocul lui martie. Grădiniţele şi creşele care fac parte din şcolile primare se vor redeschide din 11 mai, pentru a le permite părinţilor să revină la serviciu, a explicat epidemiologul.

Traficul aerian va fi reluat din 18 mai, a anunţat el, precizând că se va face în coordonare cu alte ţări. Aeroportul din Belgrad este închis din 19 martie.  În Serbia, numărul de noi contaminări a fost în scădere constant în ultimele zile.