Duminică, fiscul islandez a inaugurat pagina de Internet leidretting.is, pe care islandezii pot să-şi depună dosarul. În primele două ore, au fost înregistrate 5.000 de persoane care şi-au depus dosarul, a declarat unul dintre responsabilii tehnici, pentru cotidianul Frettabladid.

Vinerea trecută, Parlamentul islandez a adoptat un proiect de lege care permite debitorilor să ceară această anulare de la plata datoriilor, suma respectivă urmând să fie finanţată în întregime de către stat.

Măsura este una dintre principalele promisiuni din campania electorală a Partidului Progresului al premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, învingător la alegerile legislative din luna aprilie 2013, împreună cu aliatul său conservator – Partidul Independenţei.

Cel mai important punct al acestei măsuri este reducerea principalului datoriei pentru gospodăriile care au contractat un credit imobiliar indexat cu indicele inflaţiei, fără a ţine cont de nivelul veniturilor. Această reducere a datoriei este plafonată la patru milioane de coroane (aproximativ 25.900 de euro).

Guvernul de la Reykjavik estimează că de acest plan vor beneficia aproximativ 60.000 din cele 124.000 de gospodării din Islanda, care ar urma să solicite, în medie, 1,1 milioane de coroane (7.100 de euro). Însă, planul Guvernului a dat naştere la critici din partea Fondului Monetar Internaţional, Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa şi agenţiei de evaluare Standard and Poor's, din cauza costului său ridicat şi al beneficiilor economice incerte.

Înainte de prăbuşirea sistemului financiar local în 2008, băncile din Islanda nu ofereau credite indexate cu inflaţia. Însă, unul dintre efectele crizei a fost şi creşterea inflaţiei din cauza deprecierii coroanei islandeze şi, în consecinţă, a datoriilor gospodăriilor.(Agerpres)