Anunțul a fost făcut de ministrul spaniol al Turismului, Reyes Maroto. Potrivit acestuia, în acest moment, cazurile de coronavirus din Catalonia sunt sub căntrol, si are speranța că nu va fi nevoie de închiderea graniței cu Franța, informează Reuters, citată de news.ro.

Totodată, duminică, Madridul şi-a exprimat îngrijorarea după ce premierul francez Jean Castex nu a exclus, duminică, posibilitatea ca graniţa să fie închisă.

Maroto a declarat la un eveniment organizat de agenţia de presă Europa Press că este optimistă, după date potrivit cărora infecţiile din Catalonia au scăzut în ultimele trei zile.

”Să sperăm că datorită acestor date mai bune nu vom fi nevoiţi să închidem graniţa care pentru noi este foarte importantă pentru mobilitatea cu partenerii notri europeni”, a spus ministrul.

Regiunea bogată din nord-estul Spaniei, care are graniţă cu Franţa, a fost în centrul revenirii cazurilor de coronavirus, de când Spania a ridicat restricțiile naţionale, în urmă cu o lună.

Aproape 7.000 de infectări

În ultimele 14 zile, circa 7.000 de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în regiune, acest lucru însemnând aproape jumătate din totalul naţional, dar numărul a scăzut puternic în ultimele câteva zile.

Totodată, Catalonia a consemnat marţi 63 de cazuri noi de coronavirus, 70 luni şi 994 duminică, în scădere de la un vârf de 1.226 înregistrate sâmbătă.

În acest context, Barcelona a redus numărul persoanelor acceptate pe plajele oraşului, după aglomeraţia produsă în weekend în pofida avertismentului autorităţilor ca oamenii să stea acasă.

Cu toate acestea, liderul catalan Quim Torra a exclus revenirea la măsuri stricte de distanţare, spunând parlamentului regional: ”Catalonia nu poate fi închisă”.

Guvernul regional din Madrid a anunţat că ar putea impune purtarea măştilor în orice situaţie, chiar şi atunci când distanţarea socială poate fi garantată, dacă guvernul central nu va impune controale mai stricte la sosirea pe aeroportul capitalei, Barajas.

Numărul total al deceselor provocate de epidemie în Spania este de 28.424, iar cel al cazurilor de coronavirus este de 266.000.