Vecinii noștri din Bulgaria vor să ia măsuri în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, potrivit ultimelor informații, Bulgaria intenţionează să reducă TVA pentru restaurante şi cantine la 9%, de la 20%. Măsura ar urma să se aplice din 2021.

Decizia ar urma să fie luată pentru a ajuta industria ospitalităţii să îşi revină după pandemia de coronavirus. Informația a fost furnizată de premierul Boiko Borissov, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Bulgaria, ţară unde turismul este responsabil pentru 8% din economie, a înregistrat până acum 2.004 de cazuri confirmate de coronavirus şi 93 de decese.

Trebuie menționat că autoritățile bulgare au decis închiderea tuturor restaurantelor, barurilor şi cafenelelor începând de la mijlocul lunii martie pentru a ţine sub control pandemia. La începutul lunii mai, autorităţile au relaxat parţial restricţiile, permiţând servirea clienţilor în grădini sau terase.

„Vom face o excepţie pentru voi, pentru că sectorul este închis în urma ordinelor noastre”, a declarat Borissov, după o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor restaurantelor şi hotelurilor. „Aceasta poate fi o măsură care poate da bune rezultate pe termen lung. Totul este acum în mâinile voastre”, a adăugat premierul bulgar.

Într-o postare pe Facebook, Borissov a precizat că TVA redus pentru restaurante ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Propunerea ar urma să fie înaintată Parlamentului de partidul GERB al premierului Borissov în cursul zilei de marţi.

Hotelurile din Bulgaria beneficiază deja de o Taxă pe Valoarea Adăugată de 9%.

Borissov a mai spus că Guvernul de la Sofia va avea suficiente mijloace pentru a face faţă pandemiei de coronavirus, dar că va avea nevoie de miliarde pentru a reporni economia.