O cercetătoare din România a devenit consilier al preşedintelui Donald Trump. “Daniela Rus, din Massachusetts, va fi membru al Consiliului Consultativ pentru Ştiinţă şi Tehnologie”, precizează Casa Albă într-un comunicat de presă.

Daniela Rus este directorul Laboratorului pentru Ştiinţa Computerelor şi Inteligenţă Artificială (LSCID) din cadrul Massaschusetts Institute of Technology (MIT). Acesta este cel mare laborator interdepartamental al MIT, cu 900 de persoane, organizate în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligenţă artificială, sisteme şi teorie. LSCID este considerat cel mai performant laborator din lume în domeniul roboticii.

Sursă foto: Jason Dorfman/MIT CSAIL

Consiliul Consultativ pe Știință și Tehnică oferă consiliere la Casa Albă pe teme critice pentru securitatea și economia Statelor Unite, inclusiv recomandări de politici privind viitorul muncii, leadership în știință și tehnologie și sprijinul cercetării și dezvoltării din SUA.

“Sunt recunoscătoare să pot adăuga perspectiva mea, ca om de ştiinţă în domeniul computerelor, la acest grup, într-o perioadă în care atâtea probleme care implică Inteligenţa Artificială şi alte aspecte ale informaticii ridică întrebări importante, ştiinţifice şi politice, pentru naţiune şi pentru lume”, a declarat românca după ce a fost aleasă în Consiliul de la Casa Albă, scrie MIT News.

Daniela Rus s-a născut în 1963 la Cluj, a absolvit în 1981 liceul „Nicolae Bălcescu” din localitate. A emigrat în SUA în anii 1980, iar în 1993, la 30 de ani, devenea doctor în ştiinţa computerelor la Cornell University. În 1994, ea fonda laboratorul de robotică de la Dartmouth College, unde a lucrat ca profesor asociat până în 2003, când s-a mutat la MIT.