O fostă contabilă a firmei americane Freightliner a fost condamnată la patru ani închisoare, după ce justiţia a găsit-o vinovată pentru deturnarea a milioane de dolari de la compania pentru care lucra, bani pe care i-a folosit, între altele, şi pentru a investi într-un proiect imobiliar de pe litoralul Mării Negre.

Sabina Vieru, în vârstă de 40 de ani, care locuieşte la Boring, în statul Oregon, trebuie să înapoieze, de asemenea, potrivit deciziei justiţiei, mai mult de 7 mil. dolari companiei Daimler Trucks North America LLC, care anterior se numea Freightliner LLC, având sediul în Portland, relatează presa americană.

Freightliner era în 2006, în momentul începerii procesului, unul dintre cei mai mari fabricanţi de camioane din SUA, fiind o subsidiară a companiei germane DaimlerChrysler AG.

Bani în proiecte din România

Vieru a folosit o mare parte din bani pentru a cumpăra proprietăţi în Statele Unite şi pentru a investi într-un proiect imobiliar pe litoralul românesc al Marii Negre, potrivit biroului procurorului din districtul Oregon. O parte dintre proiectăţile achiziţionate în SUA le-a vândut ulterior mai scump.

Vieru a cumpărat în 2005 două proprietăţi în California, fiecare pentru aproape 500.000 de dolari, pe care a doua zi după ce a plecat din compania Freightliner le-ar fi transferat unei firme imobiliare înregistrate în California – Sibiu Investments. Ambele proprietăţi au fost vândute la începutul anului 2006, una pentru 950.000 de dolari, celalaltă pentru 875.000 de dolari.

Frauda s-ar fi petrecut între 2003 şi 2005. Vieru s-a angajat la Frieghtliner în 1998 şi a părăsit compania în 2005 din motive care nu au avut legătură cu frauda.  Vieru va începe în martie executarea sentinţei, a decis judecatoarea Anne Brown. În timpul procesului, Sabina Vieru a pledat nevinovat.