‘Din rezoluţia de începere a urmăririi penale au rezultat date şi indicii temeinice că persoanele suspectate coordonau o reţea infracţională ce viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist. În cadrul acestuia erau utilizate societăţi comerciale de tip fantomă, pe care persoanele suspectate le controlau şi care derulau operaţiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale’, se arată într-un comunicat al DNA.

Sursa citată subliniază că fiecare persoană din cadrul grupului avea atribuţii bine determinate: unii aveau atribuţii pe linia înfiinţării firmelor fantomă, alţii pe linia racolării pe de o parte a cetăţenilor străini în vederea plasării acestora ca asociaţi în cadrul firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, iar pe de altă parte a cetăţenilor români dispuşi să îşi asume calitatea de asociat şi administrator al firmelor de acest gen, în schimbul unor sume de bani, alţii erau implicaţi în reprezentarea firmelor fantomă înfiinţate în relaţia cu autorităţile fiscale şi în identificarea funcţionarilor fiscali care să-i sprijine (ex: prin muşamalizarea controalelor fiscale, prin neefectuarea controalelor fiscale), unii intermediau legăturile cu funcţionari ANAF cu atribuţii în verificarea firmelor şi se implicau în soluţionarea controalelor fiscale asupra societăţilor fantomă, alţii întocmeau documentaţia contabilă pentru operaţiunile comerciale realizate de către firmele fantomă iar alţii coordonau operaţiunile de transport şi menţineau legătura cu şoferii, cu reprezentanţii firmelor beneficiare.

‘Membrii grupării desfăşurau activităţi având ca scop principal reducerea substanţială a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Concomitent, erau evidenţiate cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale ori erau evidenţiate alte operaţiuni fictive. De asemenea, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, reprezenta o altă modalitate de evaziune fiscală. În acelaşi timp, persoanele suspectate au procedat la stabilirea cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, în special sume datorate cu titlu de TVA’, susţin procurorii.

Membrii reţelei au derulat operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit ş.a.), în care au fost implicate societăţi comerciale pe care membrii grupului le-au folosit pentru reducerea masei impozabile.

‘Astfel, aceştia declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare şi menţionau, tot fictiv, că operaţiunile ar fi fost susţinute şi prin realizarea de tranzacţii bancare în ‘buclă’. În realitate, operaţiunile comerciale erau folosite pentru tranzitarea succesivă a conturilor societăţilor în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea iniţiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor’, se spune în document.

DNA precizează că pentru eludarea sistemului de taxe şi impozite, impus de legislaţia financiară a statului român, reprezentanţii societăţilor menţionate recurgeau la ‘reglarea’ balanţei de TVA sub forma corelării valorii achiziţiilor cu livrările efectuate, uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate firme cu un comportament de tip ‘fantomă’, controlate prin interpuşi.

Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în perioada 2011-2013 fost estimată la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA neachitate, precum şi TVA rambursat prin declararea de operaţiuni fictive.

Sursa: Agerpres