De asemenea, oficialul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a subliniat că dacă băncile greceşti vor continua să fie sprijinite de Banca Centrală Europeană (BCE), este posibil să fie majorată şi suma maximă de 60 de euro ce poate fi retrasă zilnic de la automatele bancare. 

'Sucursalele băncilor vor fi redeschise mai devreme decât luni. Se fac eforturi pentru a le deschide joi', a declarat oficialul care a precizat ulterior că va fi vorba numai de plata pensiilor. 

Băncile greceşti vor fi închise pe întreaga perioadă a acestei săptămâni în avanpremiera referendumului din 5 iulie, în condiţiile în care autorităţile de la Atena au impus restricţii asupra mişcărilor de capital pentru a evita intrarea în colaps a sistemului bancar elen pe fondul retragerilor masive de depozite. 

Anterior, Reuters a informat că Banca Centrală Europeană a respins, duminică, cererea Greciei vizând majorarea cu şase miliarde de euro a plafonului liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinat băncilor greceşti, dar cu toate acestea a promis că va menţine deschisă această linie până la referendumul din 5 iulie. 

BCE păstrează controlul asupra finanţării băncilor greceşti, în condiţiile în care împrumuturile de care băncile greceşti pot beneficia prin intermediul finanţării de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE. 

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat, duminică, impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate şi sucursalele băncilor străine din Grecia.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: