Decizia formală de a deschide un nou capitol de negocieri de aderare cu Ankara a fost luată în iunie, dar ea a fost amânată în cele din urmă, în special la presiunea Germaniei din cauza reprimării de către autorităţile turce a valului de proteste civile din Piaţa Taksim din Istanbul.

În raportul de monitorizare prezentat săptămâna trecută, Comisia Europeană a denunţat utilizarea excesivă a forţei de către poliţia turcă, dar a salutat ‘paşii importanţi’ ai Turciei în materie de democraţie.

Oficial candidată la aderarea la UE din 1999, Turcia nu a reuşit până în prezent să avanseze în negocieri, care se lovesc de rezervele Parisului şi Berlinului faţă de intrarea unei ţări musulmane în UE şi de absenţa unei soluţii a problemei Ciprului, a cărei parte de nord este ocupată din 1974 de trupe turce.

Din cele 35 de capitole de negocieri, 13 au fost deschise şi unul singur a fost închis provizoriu. UE condiţionează o deblocare suplimentară a negocierilor de recunoaşterea de către Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Sursa: Agerpres