Cum va fi lumea post pandemie? Situația epidemiologică se schimbă foarte rapid. Acesta este cel mai pesimist scenariu

Explicața a fost oferită de Alexandru Nechifor, medic la Spitalul Județean Galați și prorector al Universității Dunărea de Jos. Acesta a fost întrebat cum va evolua starea de sănătate a populației, în funcție de mai mulți factori.

„Foarte greu de previzionat. Din datele pe care le avem până acum despre varianta Omicron a SARS-CoV-2 înțelegem că este mult mai contagioasă, adică se răspândește mult mai repede ca variantele anterioare (Delta, Alfa). Totuși, se pare că simptomatologia este mai ușoară și că variantele grave sunt rare.

Toate aceste aspecte sunt într-o continuă dinamică, se pot schimbă radical. Dar sper ca anul 2022 să însemne sfârșitul acestei pandemii”, a explicat medicul.

Scenariile legate de viitorul pandemiei

De asemenea, Alexandru Nechifor a oferit și scenariile legate de viitorul pandemiei.

„Cel mai optimist scenariu evident că face referire la sfârșitul pandemiei, deși aceasta a lăsat urme extrem de adânci în sănătatea populației, fie că vorbim de Long COVID, fie că discutăm despre extrem de multe afecțiuni neglijate în ultimii doi ani.

Cel mai pesimist scenariu ar fi că aceasta pandemie să continue, să apară noi variante ale virusului care să fie atât de schimbate încât vaccinul să nu mai aibă efect, sau să avem parte de începutul unei noi pandemii pentru că am realizat cam cât de vulnerabili suntem

Așa cum de aceasta pandemie, sau de posibilitatea producerii ei, se discuta de câțiva ani buni, acum suntem în situația gravă de a discuta despre rezistență anumitor bacterii la absolut toate antibioticelor pe care le avem la dispoziție. Este o situație extrem de gravă și aceasta ar putea reprezenta începutul unei noi probleme mondiale, fiind foarte mult multe semnale care ne duc cu gândul la asta”, a completat el.

Ce alte efecte ar putea să producă pandemia asupra sănătății populației?

Mai apoi, medicul a fost întrebat și ce alte efecte ar putea să producă pandemia asupra sănătății populației.

„Discuția este amplă, dar acest virus a lăsat urme adânci în sănătatea populației. Toate datele pe care le avem ne arată că sindormul Long Covid ne va da de furcă în perioada următoare și, din păcate, vor fi efecte pe termen lung. Foarte îngrijorător este că afecțiunile oncologice, cardiologice, gastroenterologice au fost neglijate, astfel că în prezent și în viitor avem de luptat cu agravarea acestor boli sau chiar cu imposibilitatea tratării lor altfel decât în manieră paleativă.

Este o situație de multe ori disperată ce se soldează cu decese despre care aproape nimeni nu discută”, a răspuns Alexandru Nechifor, completând că „medicina este o muncă de echipă, absolut toate specializările au de suferit în timpul unei pandemii și după aceasta.”

Principalele riscuri pe termen mediu în ceea ce privește sistemul medical

Legat de principalele riscuri pe termen mediu în ceea ce privește sistemul medical, medicul a spus următoarele lucruri.

„Sistemul medical este extrem de afectat de aceasta pandemie și ar fi o greșeală să considerăm că după sfârșitul acesteia lucrurile vor sta mult mai bine, din motivele pe care le-am enumerat anterior. Evident că, așa cum am putut observa că o problemă medicală devine brusc o problemă a întregii societăți, afectarea economică este clară, afectarea socială, de interacțiune sunt și ele urmări ale acestei pandemii peste care nu vom trece ușor.

Implicațiile sunt majore, atât la nivel economic, social, cât și cultural. Lumea așa cum o știam noi înainte de pandemie nu va mai fi niciodată la fel”, a conchis acesta.