Balonul imobiliar rezultat din abundenţa banilor ieftini dă naştere unor noi monstruozităţi. O chirie cerută pe un singur pat dintr-o bucătărie împărţită cu alţi locatari a urcat în Londra la 400 lire sterline, transmite The Telegraph. Aceasta îi aduce aminte reporterului publicaţiei britanice de melodia lansată în 1980 de Jona Lewie şi care avea titlul "Mă vei găsi întotdeauna în bucătărie la petreceri" ("You'll always find me in the kitchen at parties").

Anunţul este publicat pe portalul SpareRoom din Anglia şi se referă la o saltea amplasată într-un apartament din suburbia londoneză Kingston. "Vă rog să luaţi notă că nu este o cameră; este un pat de o persoană într-o bucătărie utilizată în comun", este precizarea  proprietarului care a şi publicat poze edificatoare în acest sens.

Deşi scandalos, anunţul are şi componente mincinoase. Reclama pretinde că locuinţa în care se află patul nepreţuit se află la zece minute de mers pe jos de cea mai apropiată staţie de autobuz. O simplă verificare pe Google Maps realizată de publicaţia The Independent arată însă că, de fapt, distanţa până la cel mai accesibil mijloc de transport este de 27 minute de mers pe jos. Kingston este situat în sud-vestul Londrei şi este nevoie de o călătorie de 40 de minute cu trenul pentru a ajunge în centrul Londrei.

În sistemul SpareRoom numai clienţii premium pot primi contacte într-un interval mai mic de şapte zile, ceea ce a ridicat întrebarea dacă aceasta nu este cumva o farsă menită să atragă atenţia asupra fenomenului chiriaşilor care sunt incapabili să plătească preţurile exorbitante solicitate. Reprezentanţii portalului cred însă că anunţul retras între timp a fost unul serios. Chiar şi ei sunt însă scandalizaţi. "Acesta este un alt semn despre cât de rea a devenit criza locuinţelor", spune Matt Hutchinson, director pentru apartamente şi case la SpareRoom.co.uk. "Acesta este unul dintre cele mai bizare anunţuri pe care le-am văzut şi este, de asemenea, o uriaşă invazie în intimitate. Nimeni nu ar trebui să doarmă în bucătărie şi nimeni nu ar trebui să treacă printr-un dormitor ca să ajungă într-un spaţiu comun. Această reclamă a fost eliminată", a mai spus el.

Preţurile pentru închirierea unei camere în metropola londoneză centralizate de Telegraph se situează de la niveluri marginal sub 500 de lire pe lună în Slough şi Aberdeen, până la 750-755 de lire sterline pe lună în Woking şi Guernsey.

Banca Angliei ţine aproximativ de cinci ani dobânda oficială la minimul istoric de 0,5% şi a lansat propriul program de injecţii de lichiditate în valoare de 375 miliarde lire sterline, iar analişti din piaţă pun pe seama acestor politici monetare neconvenţionale exagerarea balonului rezidenţial londonez.