Anunțul a fost făcut de către primarul orașului Balș, Cătălin Rotea. Acesta a explicat că o mare fabrică din Germania a cumpărat clădirile fostei unități IAC (n.red. International Automotive Components) din oraș. Astfel, va produse din aprilie filtre pentru domenii variate.

O mare fabrică din Germania a cumpărat clădirile fostei unități IAC

Edilul a explicat că este vorba despre o firmă înființată în 1958, în Westfalia, Germania. Aceasta este „în primele trei din lume în (…) tot ceea ce înseamnă partea de filtrare”.

„Vreau să anunț cu mândrie, cu bucurie, cu toate sentimentele de bine posibile pe care un om poate să le aibă, că de ieri avem un investitor nou la Balș: HENGST Filtration. O firmă multinațională, de nivel înalt, care ieri a cumpărat fabrica IAC, cu care am avut nenumărate întâlniri față în față, prin teleconferință, prin videoconferință. (…)

Vorbim de o firmă înființată în 1958, în Westfalia, Germania, care este în primele trei din lume în domeniul filtrelor – auto, aer condiționat, medicale, tot ceea ce înseamnă partea de filtrare. O firmă care și-a relocat o fabrică din Germania pentru a veni în România, în Balș”, a declarat Cătălin Rotea.

Fosta unitate IAC a luat decizia de a pleca din orașul Balș

Primarul din Balș a amintit de faptul că fosta unitate IAC a luat decizia de a pleca din oraș din motive de business. În acest context, mulți din Balș au fost nevoiți să „plece prin Cehia sau prin Polonia ”. Totuși, aceste persoane s-au întors umilite, spune edilul, fiind nevoite să-și caute alt loc de muncă.

„Așa cum știți, în 2019, fosta fabrică IAC, din motive de business, a luat decizia de a pleca din orașul Balș. Și atunci primăria nu a făcut nimic. Nimeni din autoritățile locale nu s-au implicat la momentul respectiv ca să acorde vreo facilitate sau să-i convingă să nu plece.

Și mulți oameni din Balș au fost nevoiți să plece prin Cehia sau prin Polonia și s-au întors, zic eu, destul de umiliți, și-au căutat locuri de muncă prin alte părți: la Q Fort, pe la Pirelli, pe la Ford, și-și pierd vreo două-trei-patru ore din viață făcând naveta, (…) timp pe care ar putea să-l petreacă alături de familie, alături de copii”, a completat Cătălin Rotea.

Potrivit edilului, recrutările pentru noua fabrică vor începe chiar de săptămâna viitoare. Primii 100 de angajați vor fi selectați și vor putea începe munca din ianuarie. Totodată, recrutarea va continua și anul viitor.

Primele filtre produse la Balș vor ieși din fabrică în luna aprilie a anului viitor. Conform estimărilor realizate de primarul din Balș, numărul angajaților ar putea ajunge la 400 în doi ani.