O nouă controversă în sistemul medical! Familiile pacienților decedați, blocați de o lege contestabilă

Disputa a pornit deoarece informaţiile privitoare la starea pacienților sunt confidenţiale, atât pentru familii cât și după deces. Două astfel de cazuri ar putea ajunge pe masa judecătorilor, conform informațiilor transmise de ziaruldeiasi.ro

Într-unul dintre ele, este vorba despre un medic care și-a îngropat tatăl și se pregătește să facă același lucru și cu tatăl vitreg, după ce acesta a murit vineri dimineaţa la Spitalul de Recuperare. În niciunul dintre tragicele cazuri, medicul nu a putut avea acces la dosarul de pacient.

Într-un alt caz este vorba despre fiica unei bolnave de la „Sf. Spiridon”. Aceasta a vorbit cu mama sa la telefon și era convinsă că totul este în regulă. Totuși, după numai două ore, pacienta a pierdut lupta cu boala. Similar cu situația menționată anterior, informațiile lipsesc deoarece nu a putut avea acces la dosar.

Porivit sursei menționate, medicii se apără prin a invoca prevederile Legii 46/2003, care nu acoperă numeroase cazuri concrete.

Relatarea oferită de fiul unui pacient

O astfel de situație controversată a fost înregistrată în cazul lui Dumitru Motohoi, care suferea de ciroză. Acesta s-a prezentat la Spitalul Sfântul Spiridon în urma unei ascite, acumulare de lichid în abdomen. În primul rând, testul COVID a fost negativ și i s-a recomandat un tratament înainte de a fi trimis acasă.

Totuși, după două zile, pacientul s-a întors deoarece se simţea rău iar de data aceasta a primit un rezultat pozitiv la testul de COVID.

„Tata a stat în casă timp de 48 de ore, nu s-a plimbat prin oraş, deci nu avea de unde să se infecteze. Unul dintre teste a dat rezultate eronate, dar care? De la Spiridon l-au trimis la Pneumo, deşi acolo nu este secţie de gastroenterologie, unde să poată fi tratată şi ascita.

De acolo, la Infecţioase. De acolo, înapoi la Spiridon. Pe 6 martie s-a terminat totul. A fost filmul Moartea domnului Lăzărescu, doar că pe viu. Abia mă întorsesem în Franţa”, a rezumat Lucian Motohoi, fiul pacientului, conform sursei menționate.

Fiul a încercat, din Franța, să afle condiţiile concrete ale decesului, însă fără niciun succes. În urma solicitării, acestuia i s-a spus că actele medicale ale tatălui său sunt confidenţiale.

Tragedia l-a lovit din nou

Același lucru s-a întâmplat după nici trei săptămâni, în data de 25 martie. Gheorghe Mihai, tatăl vitreg al medicului din Franţa, a ajuns şi el la spital. Din păcate, scenariul s-a repetat.

„La Spiridon, în UPU, l-au lăsat să aştepte. Pentru că se simţea rău, s-a dus singur la Pneumo. L-au interogat, testul IgG a ieşit negativ. Aveam deja reticenţe la linia clasică de tratament, are şi diabet, aşa că i-am zis să stea acasă 2-3 zile, în speranţa că se va redresa. Îi era rău, aşa că tot atunci s-a întors în UPU. A doua zi vine testul PCR: pozitiv.

Am rugat-o pe mama să menţioneze în fişă că nu suntem de acord cu tot protocolul medical. Şi eu sunt medic, iar când am făcut facultatea se cereau studii de caz pe mai multe specializări, aşa că nu sunt străin de problemă. Au lăsat-o să aştepte trei ore degeaba”, a completat Lucian Motohoi.

De această dată, pacientul părea aproape restabilit, așa că a fost transferat la Recuperare în data de 27 martie. Totuși, starea lui s-a agravat brusc sâmbăta trecută iar fiul său consideră că tratamentul nu era adecvat.

„Doza de medicament care se dă unui bolnav se calculează în funcţie de greutatea pacientului, pentru că se exprimă şi moli de substanţă activă pe kilocorp. Sunt sigur că nu a fost cântărit. Poate a fost întrebat verbal ce greutate are, şi a zis ce mai ţinea minte de când s-o fi cântărit în piaţă şi a dat un leu.

Orice tratament se individualizează, în funcţie de pacient, de istoricul lui medical, de alergii, de alţi factori. Asta în teorie, pentru că în spital îţi spune: Ia de-aici atâta Redemsivir, iar de-aici atâta Kaletra, doze standard. E acelaşi mod de lucru pentru toţi, acelaşi tratament. E un pat al lui Procust, dacă mai ţineţi minte de la Bac. Dacă te potriveşti în el, ai zile, scapi, şi medicii pot spune că au făcut un miracol. Dacă eşti prea scurt sau prea lung, asta e: virusul a fost mai puternic”, a transmis Motohoi.

Sursă foto: Dreamstime