O nouă boală face ravagii în România. Este vorba de o boală care este transmisă de căpuşe la om, are simptome care seamănă cu coronavirusul. Infecția, numită anaplasmoză, provoacă simptome precum febră, dureri musculare și insuficiență respiratorie, dar spre deosebire de coronavirus poate fi tratată cu un medicament numit doxiciclină.

Specialiștii din domeniul sănătății sunt îngrijorați mai ales că o dată cu încălzirea vremii, se poate ajunge la o creştere a bolii, pentru că oamenii ies mai des în zonele împădurite.

„Este puțin dificil de diferenţiat de Covid-19 în prima fază”, a declarat Byron Backenson, directorul adjunct al Biroului de Stat al Departamentului de Sănătate pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

Infecția, care este bacteriană, afectează mai mult de 5.000 de persoane pe an și este purtată de căpușe.

Anaplasmoză este o boală cauzată de infecția cu bacteria Anaplasma phagocytophilum care apare la oameni ca urmare a mușcăturilor de căpușe în special de la speciile Ixodes scapularis și Ixodes pacificus. Simptomele cele mai des întâlnite sunt febră, dureri de cap, frisoane, dureri musculare. Tratamentul este de obicei medicamentos, cel mai adesea fiind recomandată doxiciclina.

Potrivit informațiilor, simptomele apar de obicei la 1-2 săptămâni de la mușcătura unei căpușe infestate.