România va avea o nouă autostradă. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Adrian Covăsnianu  vine cu noi vești. Potrivit acestuia, până în 2025 sunt şanse bune să avem autostrada finalizată între Ploieşti şi Paşcani.

Adrian Covăsnianu a vorbit despre situația infrastructurii din România. Acesta a precizat că în acest an va fi lansată licitaţia pentru execuţia tronsonului Ploieşti-Buzău şi că până la finalul anului am putea vedea la lucru primele utilaje.

„Referitor la A7, pentru tronsoanele Ploieşti-Buzău, Buzău-Focşani, Focşani-Bacău şi Bacău-Paşcani, avem săptămânal întâlniri în care verificăm stadiul, iar dacă avem probleme sau sincope stabilim ulterior un calendar şi îl reactualizăm. Anul acesta vom lansa licitaţia de execuţie pentru Ploieşti-Buzău.

Spre finalul anului am putea vedea primele utilaje care execută primii kilometri din autostrada de la Ploieşti către Moldova. Spre 2024-2025 sunt şanse bune să avem autostrada gata până la Paşcani”, a spus Adrian Covăsnianu.

O nouă autostradă în România

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a vorbit și despre restul tronsoanelor de austradă din țară. În ceea ce priveşte tronsoanele Paşcani-Suceava şi Suceava-Siret, potrivit acestuia, avem „un mic decalaj, dar şi aici se fac progrese”.

„Apreciez că la nivel local comunitatea devine din ce în ce mai vocală şi mai interesată de proiectele Moldovei, indiferent de coloratură. E un lucru bun şi normal. E un moment T zero pe care îl apreciem şi consider că autostrada A7 se va face, e o chestiune doar de timp”, a afirmat Adroian Covăsnianu.

În ceeea ce privește autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, secretarul de stat a explicat că „abia acum se pun bazele reale ale proiectării, după ce ani buni întreg proiectul a fost tărăgănat”.

Studiul de fezabilitate este ralizat într-un porcent de 61%, iar traseul autostrăzii a fost deja definitivat.

„Autostrada A8 este compusă din trei mari obiective majore: podul de la Ungheni, tronsonul Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ şi sectorul montan de la Târgu Neamţ către Ditrău până la Târgu Mureş. Pe sectorul montan proiectul este cel mai avansat din cele trei tronsoane. Suntem în reviziurea studiului de fezabilitate. Au fost unele sincope şi întârzieri din partea actualului proiectant, este vorba despre o firmă din Spania. Am fost obligaţi să facem anumite diligenţe, plângându-ne către firma mamă din Spania.

În urma insistenţelor noastre lucrurile s-au mai deblocat. Simţim o altă mobilizare. Există foreze pe teren în zona montană. 61 la sută din studiul de fezabilitate este realizat. Avem traseul autostrăzii pe sectorul montan definitivat. Către finalul anului ar trebui să avem studiul de fezabilitate finalizat şi agreat de către Comisia Europeană, creându-se ulterior premisele de a lansa capetele de sector montan pe finanţare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a afirmat Covăsnianu.

Un tronson de autostradă avansează

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor vine cu vești și mai bune. Acesta a precizat că pentru sectorul Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ procedura de licitaţie este „destul de avansată” şi că spre finalul lunii februarie va fi desemnat proiectantul pe acest tronson.

„Referitor la podul de la Ungheni, aici suntem în procedură de Mediu. E un calendar asumat împreună cu cei de la CNAIR. Avem speranţe că la jumătatea anului viitor vom avea acordul de Mediu. Suntem în discuţie cu potenţialul proiectant pentru a continua procedurile de avizare la Mediu. Suntem în grafic”, a conchis Covăsnianu.