Lucrările la primul lot al tronsonului de autostradă Lugoj-Deva intră în prelungiri. Potrivit datelor CNADNR, de la finele lunii august trebuia să circulăm pe cei 27,5 kilometri de autostradă dintre Lugoj și localitatea Traian Vuia, în apropriere de Dumbrava. Chiar dacă lucrările sunt într-un stadiu destul de avansat (circa 85%), tronsonul de autostradă nu va fi inaugurat mai devreme de luna decembrie.

Lucrările la acest lot au început în toamna anului 2011 și aveau ca termen de finalizare luna aprilie 2013, la fel ca celelalte șantiere de pe coridorul IV, adică Nădlac-Arad, Timișoara-Lugoj, Orăștie-Sibiu.

La începutul anului, constructorul – Asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Construzioni SpA a reușit să aducă stadiul fizic al lucrărilor abia la 51%. În primele șase luni ale acestui an, lucrările au avansat până la 76,8%.

În toate răspunsurile primite de CAPITAL, în perioada aprilie-august, referitoare la stadiul lucrărilor de pe coridorul IV, termenul menționat de CNADNR referitor la finalizarea lucrărilor era luna august 2013.

La începutul lunii septembrie, noul director general al CNADNR, Narcis Neaga, ne-a transmis că circulația nu va fi deschisă nici în luna septembrie, nici în octombrie. “Compania a primit o solicitare din partea constructorului, prin care ni se solicită amânarea termenului până la finele lunii noiembrie 2013”, ne-a declarat Neaga.

În prezent, acest lot deţine cel mai avansat stadiu al lucrărilor, ţinând cont de faptul că al doilea lot de la Nădlac la Arad, mai exact de la Pecica la Arad, a rămas fără constructor, după ce Alpine Bau (Austria) a intrat în insolvenţă. La cei 16,6 km dintre Pecica şi Arad, stadiul lucrărilor la jumătatea anului era de 84,7%, aşa cum puteţi vedea din tabelul de aici.

Tronsonul de autostradă Lugoj-Deva a fost împărţit în patru loturi. Cei 27,5 kilometri sunt incluşi în primul lot, al cărui contract a fost semnat în urmă cu doi ani, în timp ce la celelalte trei loturi, CNADNR a reuşit să atribuie un singur contract (lotul 4) la aproape un an de zile de la depunerea licitaţiei, aşa cum a scris în repetate rânduri capital.ro.
La jumătatea lunii august, Adriano Scatena, sef de şantier pe autostrada Lugoj-Deva, declara pentru digi24.ro: ”În septembrie, la mijlocul lunii aproximativ, trebuie să fie gata toată autostrada de la kilometrul 0 până la Traian Vuia. Vorbim de 27 de kilometri plus 500. Acum mergem pe ultimele lucrări, adică marcajul și ultimul strat de asfalt”.
Primul tronson de autostradă care va lega Lugojul de Deva are o valoare de 154 de milioane de euro. Termenul de finalizare a fost aprilie 2013, însă CNADR a fost de acord cu amânare, după ce terenurile unde a fost făcut drumul au fost predate prea târziu.