"Distrugătorul Smetlevîi sub comanda căpitanului Viktor Skokov a părăsit la sfârşitul săptămânii portul Sevastopol şi a pornit spre strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Echipajul va îndeplini misiuni în Marea Mediterană", a declarat şeful Biroului de presă al Flotei ruse la Marea Neagră, căpitanul Viaceslav Truhacev, scrie Agerpres.
O sursă militaro-diplomatică a precizat că nava echipată cu rachete, aptă de lupta antisubmarin şi de apărare aeriană, va face o escală în portul sirian Tartus, singura bază navală pe care o are Rusia la Marea Mediterană.

"Este vorba de o escală strict tehnică, pe care o fac aproape toate navele şi vapoarele flotei militare ruse care efectuează misiuni în Mediterană", a adăugat un reprezentant al Flotei ruse la Marea Neagră, citat de Interfax.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, la mijlocul lunii martie, că nava Iman a făcut o escală în portul Tartus pentru a aproviziona navele flotelor de la Marea Neagră şi Marea Nordului, care asigură securitatea în Golful Aden împotriva piraţilor.

În ianuarie, portavionul Amiral Kuzneţov a efectuat o escală în această bază navală în timpul unei misiuni în Mediterană şi în Atlantic, suscitând îngrijorarea observatorilor, ţinând cont de tensiunile din regiune.

Rusia, aliat al Damascului din perioada sovietică, a blocat două rezoluţii la ONU care condamnau represiunea regimului sirian împotriva unei mişcări protestatare, care s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morţi, potrivit Observatorului sirian al drepturilor Omului, citat de AFP.