Mesaj cutremurător din China, care este a doua economie mondială. Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat că țara se va confrunta cu o perioadă de „schimbare turbulentă. În opinia sa, amplificarea riscului pe pieţele externe necesită o mai mare concentrare a decidenţilor politici asupra cererii interne pentru a stimula creşterea, relatează Reuters.

Șeful statului chinez a fost prezent la un seminar cu un grup de consilieri şi economişti de stat. El a analizat traiectoria din punct de vedere economic pe termen mediu şi lung ale Chinei în pregătirea celui de-al 14-lea Plan pe cinci ani.

Strategia economică a Chinei pe următorii cinci ani ar urma să fie prezentat la adunarea anuală a parlamentului în 2021. În acest context, Xi Jinping a susținut că Beijingul trebuie să fie pregătit pentru „o perioadă de schimbare turbulentă”.

„În perioada următoare, ne vom confrunta tot mai mult cu un vânt potrivnic în mediul extern şi trebuie să fim pregătiţi să ne ocupăm de o serie de noi riscuri şi provocări”, a spus el, conform unor comentarii transmise luni noapte de agenţia oficială de presă chineză Xinhua.

Xi Jinping a declarat că piaţa internă „va domina ciclul economic naţional” în viitor, dar a promis că va deschide mai mult economia Chinei.

Chiar dacă nu a vorbit deschis despre tensiunile existente cu SUA, oficialul chinez a dat de înțeles că există deschidere ca Beijingul să colaboreze cu SUA.

„Trebuie să cooperăm activ cu toate ţările, regiunile şi companiile care sunt dispuse să coopereze cu noi, inclusiv state, localităţi şi companii din SUA”, a spus Xi Jinping.