O investiţie majoră ar putea avea loc în judetul Alba. Este vorba despre 2000 de noi locuri de muncă într-o nouă fabrică din industria auto, mai multe oraşe primind solicitări din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, prin care li s-au cerut informaţii privind terenurile disponibile. Deocamdată nu se cunoaşte numele companiei investitoare, însă aceasta îşi doreşte un teren compact de minim 70 de hectare, cu utilităţi şi situat aproape de autostradă şi de calea ferată, potrivit Alba24.

Investitorul a solicitat ca următoarele condiţii să fie îndeplinite:

  • teren – 70 ha plat, lot compact (teren greenfield)
  • electricitate – 55 MW la începutul anului 2023 și 100 MW gata la mijlocul anului 2024
  • gaz – 4000 mc/h gata la începutul anului 2023 și 7500 mc gata la mijlocul anului 2024
  • apă – 2400 mc/zi gata la începutul anului 2023 si 4400 mc /zi gata la mijlocul anului 2024
  • canalizare – 300 mc/zi gata la începutul anului 2023

Primăriile din Aiud şi Sebeş au transmis deja răspunsuri în acest sens. Primăria Aiud nu deține în proprietate exclusivă parcele de teren atât de mari, declară primarul Oana Badea, dar, pentru că în zonă există terenuri private ale căror proprietari ar putea fi interesați să vândă, se poate constui o asemenea suprafață. Primarul din Sebeș, Dorin Nistor, a declarat că sunt peste 250 de hectare de teren disponibile pentru investiții la ieșirea din oraș spre Vințu de Jos, cu infrastructură bună și cu utilitățile necesare în proximitate. La fel, este vorba despre terenuri private, însă asta n-ar trebui să reprezinte o problemă, pentru că oamenii doresc să vândă, spune primarul.

Vizate sunt și alte orașe din Regiunea Centru, care au primit această solicitare, însă cele din judeţul Alba par a avea șanse mai mari datorită condițiilor legate de proximitatea autostrăzilor și a căii ferate.