Luni, politicienii americani au dezbătut Legea privind Autorizarea Apărării Naționale (National Defense Authorization Act) pentru 2020 și au ajuns la un acord ce prevede măsurile de sancționare a companiilor care ajută Gazprom să construiască gazoductul către Germania.

Nord Stream reprezintă o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, prin care grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei. În 2015, Gazprom și alte companii europene, precum E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2. Acesta presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele construite deja. Însă, americanii vor să oprească această construcție, cu toate că proiectul este finalizat în proporție de 80%. Astfel, congresul american se va reuni săptămânile acestea pentru a vota blocarea Nord Stream 2.

Producătorul de petrol și gaze Petrom a fost cumpărat de OMV în 2004. Acesta a aparținut statului român, care acum mai deține doar 20,6% din acțiuni.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale și cel mai mare, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.