O mare companie are nevoie disperată de oameni

Marele producător de componente auto, Continental AG, a anunțat că Germania are nevoie de mai mulți muncitori străini, dar și de politici mai eficiente pentru integrarea lor pe piața muncii. Declarațiile acestei companii, prezentă și în România, vin în contextul în care sistemul de securitate social este aproape de colaps.

„Impactul schimbărilor demografice, al decarbonizării şi digitalizării este uriaş. Dezechilibrul de pe piaţa muncii pune în pericol nu doar standardul de viaţă din Germania. Sistemele noastre sociale sunt de asemenea în pericol să intre în colaps”, a avertizat directorul de relaţii umane şi sustenabilitate de la Continental, Ariane Reinhart.

Compania are nevoie de mii de muncitori în Germania

Directorul de relații umane și sustenabilitate al companiei spune că este nevoie de 2.500 de angajați în Germania, doar în acest an, mai ales în domenii precum tehnologia informației și logistică.

Continental mai spune că Germania trebuie să scape de birocrație și să implementeze un concept pentru imigrația controlată a muncitorilor străini precum şi pentru o recalificare mai rapidă decât în trecut a celor care caută un loc de muncă.

Economistul șef al institutului economic IW din Koln, Holger Schaefer, a declarat că îmbătrânirea populației și scăderea numărului de tineri va face ca Germania să aibă cu cinci milioane mai puţini muncitori la finele acestui deceniu comparativ cu numărul actual.

Mai multe companii au cerut muncitori străini

Continental nu este singura companie germană care are nevoie de personal străin. Lipsa de personal în industria aeronautică a declanșat haosul în aeroporturile din întreaga țară chiar în momentul în care perioada vacanțelor de vară intră în plină desfășurare, obligând guvernul să pregătească un cadru legal pentru a accelera angajarea de lucrători de securitate din străinătate, mulți dintre ei din Turcia, scrie BNN Bloomberg.

Toate cele 5 divizii Continental sunt reprezentate în România. Continental deţine şapte unităţi de producţie şi patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Braşov şi Iaşi. Continental avea la finalul anului 2018, peste 20.000 de angajaţi în România, din care o treime erau ingineri şi informaticieni în centrele de cercetare şi dezvoltare.

Grupul Continental are aproximativ 232.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 59.000 în Germania.