Premierul belgian Yves Leterme,a declarat că naţionalizare activităţilor bancare, incluzând o mare parte din operaţiunile de retail, este analizată în prezent. ‘Una din posibilităţile pentru consolidarea Dexia Bank Belgium este, până la un anumit punct, să ne asigurăm că va fi preluată de guvern’, a declarat Yves Leterme. Acesta a adăugat că garanţiile pe care Belgia are de gând să le furnizeze Dexia nu reprezintă un risc pentru Belgia şi că deşi naţionalizarea va creşte datoria publică, este vorba de o creştere ‘limitată’.

Dexia, instituţie care în timpul crizei financiare din 2008 a primit un pachet de sprijin de şase miliarde de euro din partea guvernelor francez şi belgian, a început să fie supusă la presiuni pe piaţă din cauza expunerii sale pe Grecia. Expunerea Dexia pe obligaţiunile guvernamentale greceşti este de 3,4 miliarde de euro însă expunerea sa totală pe Grecia, inclusiv pe creditorii din sectorul privat, ajunge la 4,8 miliarde de euro.

Scădere la bursă de peste 70%

Acţiunile grupului financiar au înregistrat marţi o cădere vertiginoasă la debutul tranzacţiilor pe bursa de la Paris, după ce o reuniune extraordinară a consiliului de administraţie a lăsat să se întrevadă posibilitatea unei divizări a grupului.

Acţiunile grupului franco-belgian Dexia, care anterior au înregistrat luni o cădere de 37%, erau în scădere cu 32,31% în sesiunea de marți, până la 0,88 euro per titlu, în condiţiile în care piaţa bursieră franceză înregistra un declin de 1,94%.